Pacienţii cu diabet zaharat care consumă în mod regulat nuci prezintă un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă decât cei care consumă mai rar sau nu mănâncă deloc astfel de alimente, sugerează un nou studiu realizat în Statele Unite.
Persoanele cu diabet care au mâncat cel putin cinci porţii de nuci de 28 grame pe săptămână au avut un risc cu 17% mai mic să dezvolte boli cardiovasculare decât persoanele cu diabet zaharat care nu au consumat mai mult de o porţie de nuci pe săptămână, a constatat studiul.
Chiar şi o singură porţie de nuci poate fi benefică pentru inimă. Pentru persoanele cu diabet zaharat, adăugarea unei singure porţii suplimentare de nuci pe săptămână a fost asociată cu un risc cu 3% mai scăzut de a dezvolta afecţiuni cardiace şi cu 6% mai mic de a suferi de probleme cardiace.
”Aceste date oferă dovezi noi care susţin recomandarea de a include nuci în modele dietetice sănătoase pentru prevenirea complicaţiilor cardiovasculare şi a deceselor premature în rândul persoanelor cu diabet zaharat”, a declarat autorul principal al studiului, Gang Liu, cercetător în nutriţie la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, citat de Reuters.
Consumul de nuci ajută la îmbunătăţirea controlului glicemiei şi a inflamaţiilor datorită substanţelor nutritive din fructele cu coajă lemnoasă, cum ar fi acizii graşi nesaturaţi, fibrele, vitamina E, acidul folic şi mineralele precum calciu, potasiu şi magneziu.
În ciuda densităţii mari de energie a nucilor, nu există dovezi care să indice o asociere între consumul frecvent de astfel de fructe şi creşterea în greutate.
În cadrul studiului, cercetătorii au folosit chestionare de dietă auto-raportate de la 16.217 de bărbaţi şi femei înainte şi după ce au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat, în care erau trecute întrebări despre consumul de arahide şi nuci pe o perioada de mai mulţi ani.
Toţi participanţii au avut diabet de tip 2, cea mai comună formă a bolii.
În timpul studiului, 3.336 de persoane au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare. Acestea au inclus 2.567 de cazuri de boli cardiace şi 789 accidente vasculare cerebrale.
În total, 5.682 de persoane au decedat pe parcursul derulării studiului, din care 1.663 decese au fost provocate de boli cardiovasculare şi 1.297 de decese au fost cauzate de cancer.
Consumul de nuci - categorie care include nucile obişnuite, migdalele, nucile de Brazilia, alunele caju, fisticul, nucile pecan, nucile macadamia, alunele şi seminţele de pin - a fost asociat în mod clar cu un risc mai mic de boli de inimă decât consumul de arahide.