Consumul zilnic de alimente prăjite creşte riscul de deces prematur, arată un studiu realizat în SUA

Consumul zilnic de alimente prăjite creşte riscul de deces prematur, arată un studiu realizat în SUA

Femeile care consumă pui prăjit în fiecare zi înregistrează riscuri mai mari cu 13% de deces prematur decât cele care evită astfel de alimente, sugerează un studiu realizat în Statele Unite. 

Peştele prăjit consumat zilnic este ceva mai puţin periculos pentru sănătate, fiind asociat cu un risc cu 7% mai mare de deces prematur.

Consumul de alimente prăjite creşte aportul total de calorii şi riscul de obezitate, care este legat de un risc crescut de deces”, a declarat autorul principal al studiului, Wei Bao de la Universitatea din Iowa, citat de Reuters.

Cercetătorii au luat în considerare aportul total de calorii, stilul de viaţă şi gradul de obezitate.

După controlul acestor factori, asocierea consumului de alimente prjite cu riscul de deces, în special din cauze cardiovasculare, a rămas valabilă. Unul din trei adulţi din America de Nord mănâncă zilnic alimente fast-food, de obicei prăjite.

Cercetările anterioare au legat alimentele prăjite de un risc crescut de obezitate, boli de inimă şi diabet, dar asocierea cu riscul de deces prematur nu era clară.

Pentru studiul actual, cercetătorii au analizat datele din chestionarele la care au răspuns 106.966 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani care, au participat la studiul privind iniţiativa pentru sănătatea femeii între 1993 şi 2017.

În medie, cercetătorii au urmărit fiecare femeie timp de aproximativ 18 ani. În timpul monitorizării, 31.588 de femei au decedat, dintre care 9.320 au decedat din cauza unor probleme cardiace şi 8.358 de cancer.

Pentru a evalua consumul de alimente prăjite, cercetătorii au analizat cât de des au raportat participantele consumul anumitor elemente la prima înscriere în studiu, inclusiv: pui prăjit, peşte prăjit, sandwich de peşte şi crustacee prăjite şi alte alimente prăjite, cum ar fi cartofi prăjiţi, chipsuri tortilla şi tacos.

După contabilizarea altor factori care ar putea grăbi moartea, cum ar fi educaţia limitată, inactivitatea şi dieta nesănătoasă, cercetătorii au descoperit că un consum regulat de alimente prăjite a fost asociat cu un risc crescut de deces, în mod special din cauza problemelor cardiace.

Femeile care au mâncat cel puţin o porţie zilnică de pui prăjit au avut un risc cu 12% mai mare de a muri din cauza unor probleme cardiace decât femeile care nu au mâncat alimente prăjite, arată studiul.

Peştele prăjit a fost asociat cu un risc cu 13% mai mare de deces cauzat de probleme cardiace. Totuşi, mâncarea de alimente prăjite nu pare să influenţeze riscul de a muri de cancer, potrivit studiului. 

viewscnt