Oamenii de ştiinţă de la German Cancer Research Center (DKFZ) au fost capabili să arate printr-un studiu folosind imagini RMN de rezoluţie înaltă 7-Tesla non-invazive că răspunsul la tratament şi supravieţuirea sunt corelate cu conţinutul proteinelor din tumori.
Tumorile cerebrale variază larg în ceea ce priveşte modul în care răspund la tratament. Oricum, evaluarea timpurie a răspunsului la terapie este esenţială pentru alegerea celui mai bun tratament posibil pentru pacient.
Gliomul este cel mai comun tip de tumori cerebrale la adulţi. Acest tip de tumoare non-neuronală apare din celulele gliale, cele care susţin şi hrănesc neuroni. Termenul ”gliom” cuprinde un număr de tumori cerebrale ce variază larg în grad. Unele sunt benigne şi pot fi înlăturate doar chirurgical. La altele sunt necesare chimioterapia sau radioterapia pentru înlăturarea chirurgicală.
La aproximativ jumătate din toţi pacienţii cu gliom este diagnosticată o formă a tumorii extrem de malignă. ”Gliomul malign răspunde foarte divers la tratament. În unele cazuri, radioterapia postoperativă şi chimiterapia sunt mai eficiente decât în alte cazuri”, a explicat Daniel Paech de la DKFZ.
Pentru a alege cea mai bună strategie de tratament posibilă pentru pacient de la început, ar fi avantajos să se poată evalua agresivitatea unei tumori cerebrale şi răspunsul viitor la terapie chiar în momentul diagnosticului.
În studiul actual oamenii de ştiinţă de la Heidelberg University Hospital au arătat că această analiză, critică pentru planificarea terapiei individuale a pacienţilor cu gliom este de fapt posibilă. Au folosit un scanner RMN 7-Tesla foarte puternic pentru a vedea proteinele din creierul pacienţilor cu gliom. Pentru a face asta, au exploatat aşa-numitul efect CEST, un efect de schimb chimic între proteine şi apa liberă din ţesut. Nu au fost necesari agenţi de contrat pentru această examinare.
”Celulele canceroase cresc într-o manieră necontrolabilă, producând proteine pe parcursul drumului într-o manieră necontrolată egal. Studiul nostru arată că semnalul proteinelor măsurat în imaginea RMN este un biomarker asociat cu supravieţuirea, cât şi cu răspunsul pacienţilor la tratament. Cu cât este mai puternic semnalul proteinei, cu atât mai slab este prognosticul”, a explicat Paech, citat de sciencedialy.com.
Dacă imaginea RMN la diagnostic arată că tumoarea are o tendinţa de a creşte rapid, ar fi posibilă alegerea unei terapii mai intense de la început pentru a îmbunătăţi şansele pacientului.
Aparatele RMN 7-Tesla de tipul celor care au fost folosite pentru studiul din prezent sunt disponibile doar în puţine locaţii de cercetare. În toată lumea sunt mai puţin de 100 din aceste scannere, ce cântăresc 25 de tone şi costă peste 10 milioane de euro. Generează un câmp magnetic cu puterea de 7 Tesla. Scannerele convenţionale RMN folosite în spitale au putere de 1,5 sau 3 Tesla.
”Dacă un aparat RMN 3-Tesla poate măsura egal expresia ridicată a proteinei din tumoare, atunci rezultatele noastre ar putea fi folosite mai larg pentru a spori diagnosticul pacienţilor cu gliom, deoarece aparatele cu 3 Tesla sunt dispobibile în multe spitale”, a mai adugat Paech.