Copiii ce cresc înconjuraţi de mai mult spaţiu verde au un risc cu 55% mai scăzut de dezvolta variate afecţiuni mintale mai târziu în viaţă, chiar şi după ajustarea altor factori cunoscuţi, cum ar fi statutul socio-economic, urbanizarea şi istoricul familial în ceea ce priveşte tulburările mintale.
Acestea sunt concluziile unui nou studiu ce subliniază nevoia proiectării unor oraşe verzi şi sănătoase în viitor, realizat de cercetătorii de la Aarhus University, din Danemarca.
O tot mai mare pondere din populaţia lumii trăieşte acum la oraş şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că mai mult de 450 de milioane din populaţia globală umană suferă de o afecţiune mintală. Un număr ce este aşteptat să crească.
În baza datelor obţinute din satelit dintre 1985 şi 2013, cercetătorii au trecut pe hartă prezenţa spaţiului verde din jurul gospodăriilor cu copii ale aproximativ un milion de danezi şi au comparat aceste date cu riscul dezvoltării uneia din 16 afecţiuni mintale diferite mai târziu în viaţă.
”Informaţiile noastre sunt unice. Am avut oportunitatea de a folosit o cantitate masivă de date de la registre daneze ale locaţiilor rezidenţiale, printre altele şi diagnosticele bolilor şi le-am comparat cu imagini din satelit ce arată extinderea spaţiului verde ce înconjoară fiecare individ când se află în creştere”, a spus autoarea studiului, cercetătoarea Kristine Engemann de la Department of Bioscience şi National Centre for Register-based Research la Aarhus University, citată de sciencedialy.com.
Cercetătorii ştiu că de exemplu zgomotul, poluarea aerului, infecţiile şi condiţiile socio-economice scăzute cresc riscul dezvoltării unei tulburări mintale. În schimb, alte studii au arătat că mai mult spaţiu verde în zona locală crează coeziune socială mai bună şi creşte nivelul activităţii fizice al oamenilor şi că poate îmbunătăţi dezvoltarea cognitivă a copiilor. Aceştia sunt toţi factorii ce ar putea avea un impact asupra sănătăţii mintale a oamenilor.
”Cu setul nostru de date, arătăm că riscul dezvoltării unei afecţiuni mintale descreşte cu cât ai fost mai mult înconjurat de spaţiu verde de la naştere şi până la vârsta de 10 ani. Spaţiul verde din timpul copilăriei este prin urmare foarte important”, a explicat Engemann.
Ajustând ceilalţi factori cunoscuţi de risc pentru dezvoltarea unei tulburări mintale, cercetătorii văd descoperirile lor ca pe o indicaţie a unei relaţii strânse între spaţiul verde, viaţa urbană şi tulburările mintale.
Există dovezi în creştere că mediul înconjurător natural joacă un rol mai mare pentru sănătatea mintală decât s-a crezut anterior. Studiul este important pentru a ne oferi o mai bună înţelegere a importanţei acestuia pentru o populaţie mai largă, sunt de părere cercetătorii.
Aceste cunoştinţe au implicaţii importante pentru planificarea sustenabilă urbană. Nu în ultimul rând, pentru că o tot mai mare proporţie a populaţiei lume locuieşte la oraş.