De ce iarna suntem mai vulnerabili la răceli. Ştiinţa din spatele bolilor de sezon

De ce iarna suntem mai vulnerabili la răceli. Ştiinţa din spatele bolilor de sezon

Probabil aţi auzit de multe ori spunându-vi-se: „Nu ieşi afară iarna cu părul ud sau fără haină că vei răci”. Acest lucru nu este chiar adevărat. Ca în cazul multor lucruri, realitatea este mai complicată. Iată care este diferenţa: Frigul nu este motivul pentru care răcim, dar este adevărat că vremea rece face mai uşoară contractarea virusurilor respiratorii, care provoacă răceala şi gripa. Cercetările arată, de asemenea, că temperaturile scăzute sunt asociate cu rate mai ridicate de Covid-19.

În calitate de profesor de asistenţă medicală cu experienţă în domeniul sănătăţii publice, Libby Richards, de la Universitatea Purdue, este deseori întrebată despre răspândirea bolilor infecţioase, inclusiv despre relaţia dintre frig şi răceală. Iată ce spune aceasta că se întâmplă de fapt.

Multe virusuri, inclusiv rinovirusul - vinovatul pentru banala răceală - virusurile gripei şi noul coronavirus, SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, rămân infecţioase mai mult timp şi se reproduc mai rapid la temperaturi mai scăzute şi la niveluri mai scăzute de umiditate. Acest lucru, împreună cu faptul că oamenii petrec mai mult timp în interior şi în contact strâns cu alte persoane în timpul vremii reci, sunt motivele obişnuite pentru care aceşti patogeni sunt mai predispuşi să se răspândească.

Gripa şi virusul respirator sinciţial (RSV) tind să aibă o sezonalitate definită toamna şi iarna. Cu toate acestea, din cauza apariţiei unor noi variante ale SARS-CoV-2 şi a scăderii în timp a imunităţii în urma infecţiilor şi vaccinărilor anterioare, noul coronavirus nu este un virus respirator tipic pentru vremea rece. Ca exemplu, ratele de infecţie cu SARS-CoV-2 au crescut în fiecare vară începând cu 2020.

Transmiterea virusurilor are loc mai uşor atunci când este frig

Mai precis, vremea rece poate modifica membrana exterioară a virusului gripal, făcând-o mai solidă şi mai cauciucată. Oamenii de ştiinţă cred că acest strat cauciucat facilitează transmiterea virusului de la persoană la persoană.

Nu doar aerul rece de iarnă cauzează o problemă. Aerul uscat, pe lângă cel rece, a fost asociat cu focarele de gripă. Acest lucru se datorează faptului că aerul uscat de iarnă ajută virusul gripal să rămână infecţios mai mult timp. Aerul uscat, care este comun iarna, face ca apa care se găseşte în picăturile respiratorii să se evapore mai repede. Acest lucru rezultă în particule mai mici, care sunt capabile să reziste mai mult şi să călătorească mai departe după ce o persoană tuşeşte sau strănută.

Modul în care sistemul imunitar răspunde în timpul vremii reci contează, de asemenea, foarte mult. Inhalarea aerului rece poate afecta negativ răspunsul imunitar din tractul respirator, ceea ce facilitează pătrunderea virusurilor. De aceea, purtarea unei eşarfe peste nas şi gură poate ajuta la prevenirea unei răceli, deoarece încălzeşte aerul inhalat.

Vremea rece poate afecta imunitatea nazală.

De asemenea, majoritatea oamenilor primesc mai puţină lumină solară în timpul iernii. Aceasta este o problemă deoarece soarele este o sursă majoră de vitamina D, care este esenţială pentru sănătatea sistemului imunitar. Activitatea fizică, un alt factor, tinde de asemenea să scadă în timpul iernii. Oamenii sunt de trei ori mai predispuşi să amâne exerciţiile fizice în condiţii de zăpadă sau gheaţă.

În schimb, oamenii petrec mai mult timp în interior. Asta înseamnă, de obicei, un contact mai strâns cu alte persoane, ceea ce duce la răspândirea bolilor. Virusurile respiratorii se răspândesc, în general, pe o rază de 2 metri de la o persoană infectată.

În plus, temperaturile scăzute şi umiditatea scăzută usucă ochii şi membranele mucoase din nas şi gât. Deoarece virusurile care cauzează răceala, gripa şi Covid-19 sunt de obicei inhalate, virusul se poate lega mai uşor la aceste pasaje afectate şi uscate.

Recomandările specialiştilor

Există strategii pentru a ajuta la prevenirea îmbolnăvirii pe tot parcursul anului. Astfel, specialiştii recomandă spălatul mai des pe mâini, evitarea atingerii feţei, lucru pe care oamenii îl fac între nouă şi 23 de ori pe oră. De asemenea, importantă este şi hidratare, opt pahare de apă pe zi fiind  un obiectiv bun, dar pot fi mai multe sau mai puţine, în funcţie de stilul de viaţă şi de mărimea persoanei.

Adoptarea unui regim alimentar echilibrat, care să cuprindă legume cu frunze verde închis, bogate în vitamine care susţin sistemul imunitar şi consumul de alimente bogate în vitamina D, precum ouăle, laptele îmbogăţit, somonul şi tonul.

De asemenea, spune Libby Richards, într-un articol publicat în The Conversation, rămâneţi activi fiziă, chiar şi în timpul iernii, dormiţi suficient, curăţaţi des suprafeţele soilde pe care le atingeţi în casă. Dacă nasul sau gâtul vi se usucă iarna, luaţi în considerare utilizarea unui umidificator; vaccinaţi-vă anual împotriva gripei şi a Covid-19.

Urmând aceste sfaturi vă puteţi asigura un sezon de iarnă sănătos, spune ea.

viewscnt