De ce sunt îngrijoraţi oamenii de ştiinţă cu privire la noile cazuri de gripă aviară depistate la om

De ce sunt îngrijoraţi oamenii de ştiinţă cu privire la noile cazuri de gripă aviară depistate la om

Gripa aviară: De ce „schimbările neobişnuite” într-un caz uman din Canada stârnesc îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă.

Cu 55 de cazuri umane, identificate în Statele Unite şi cu gripa aviară care afectează populaţiile de păsări din întreaga lume, oamenii de ştiinţă sunt foarte atenţi la orice evoluţie a acestui virus.

Autorităţile sanitare americane au confirmat totodată, în urmă cu o săptămână, un caz de gripă aviară la un copil din California, primul caz raportat la un minor.

Potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), nu a existat nicio răspândire de la persoană la persoană asociată cu vreunul dintre cazurile de gripă aviară H5N1, dar se consideră că lucrătorii din sectorul produselor lactate şi din alte ferme prezintă un risc mai mare de a contracta virusul.

Cazurile de gripă aviară din întreaga lume sunt urmărite îndeaproape de oamenii de ştiinţă, care caută orice semn că acest tip de virus gripal s-ar putea transforma într-o ameninţare mai gravă pentru oameni.

Deşi gripa aviară, sau H5N1, este răspândită la păsări, este rară la oameni şi, de obicei, se transmite oamenilor doar în contact strâns cu un animal infectat.

S-a acordat o atenţie deosebită epidemiei de gripă aviară la bovinele de lapte şi zecilor de cazuri la om din Statele Unite, însă un prim caz la om în Canada din această lună a stârnit, de asemenea, îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă care caută orice semn că virusul s-ar putea schimba pentru a se răspândi printre oameni.

De ce cazul de gripă aviară al unui adolescent din Canada stârneşte îngrijorare cu privire la H5N1?

Autorităţile sanitare canadiene au raportat primul caz de H5N1 din ţară la începutul acestei luni, la un adolescent care a fost spitalizat cu o infecţie gravă în provincia Columbia Britanică (British Columbia).

Autorităţile locale au precizat, în cea mai recentă actualizare din această săptămână, că nu au existat cazuri suplimentare sau transmitere de la om la om legate de acest caz, însă adolescentul rămâne în stare critică.

Există mai multe motive pentru care cazul adolescentului canadian este deosebit de îngrijorător, inclusiv faptul că este un caz sever, nu are o sursă cunoscută de contaminare şi că au fost identificate anumite mutaţii în secvenţa virală, a declarat pentru Euronews Health dr. Marie-Anne Rameix-Welti, şefa centrului naţional de referinţă pentru infecţiile respiratorii de la Institutul Pasteur din Franţa.

„Secvenţa virală prezintă anumiţi markeri de adaptare, ceea ce este de aşteptat atunci când un virus infectează un mamifer”, a spus ea.

Rameix-Welti a adăugat că în acest caz, totuşi, a existat o mutaţie pe hemaglutinină - o glicoproteină care influenţează modul în care virusul se leagă de celulele gazdă - „pe care o vedem rar la virusurile H5”.

Profesorul Ian Brown, care conduce grupul de virusologie aviară de la Institutul Pirbright din Marea Britanie, a declarat la rândul său pentru sursa citată că acest caz se referă la un genotip relativ nou al virusului „asociat cu un focar destul de mare în Columbia Britanică în acest moment”, dar că datele se află într-un „stadiu incipient”.

Potrivit virusologului, comunitatea internaţională este îngrijorată de unele dintre modificările virusului, deoarece acestea sunt neobişnuite pentru virusurile gripei aviare care, în general, nu sunt foarte eficiente în infectarea oamenilor.

„Aceste schimbări ar putea însemna că virusul caută o modalitate mai eficientă de a infecta omul”, a spus el, adăugând că virusul ar trebui totuşi să depăşească o mulţime de bariere pentru a face acest lucru.

Adolescentul a fost infectat cu o tulpină de gripă aviară care circulă în populaţiile de păsări sălbatice şi păsări de curte din Canada, care este diferită de virusul care circulă la bovinele din statele americane.

Testele efectuate pe oameni, animale şi probe de mediu legate de acest caz au fost negative pentru virus, au declarat autorităţile locale din Columbia Britanică.

Care este situaţia actuală a gripei aviare la nivel mondial?

Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), în octombrie 2024 au fost raportate 88 de focare de gripă aviară înalt patogenă, numărul acestora fiind în prezent în creştere.

Aproximativ 1,7 milioane de păsări sau păsări de curte au murit sau au fost sacrificate în aceeaşi lună.

Rameix-Welti spune că ceea ce s-a observat în ultimii trei-patru ani cu gripa aviară este „o diversificare genetică foarte semnificativă a virusului, o dispersie geografică extrem de mare a acestuia” şi un sezon mai lung.

„În Europa, îl putem găsi pe tot parcursul anului, în timp ce înainte era doar în timpul (migraţiei păsărilor)”, a spus ea, adăugând că acum afectează şi un număr semnificativ de specii de mamifere.

În Statele Unite, există un focar în desfăşurare în rândul bovinelor de lapte, cu aproximativ 675 de cirezi infectate în 15 state începând din martie.

Au existat 55 de cazuri la om, majoritatea în rândul lucrătorilor agricoli, dar săptămâna trecută a fost raportat primul caz la un copil în California.

CDC au declarat că în acest caz, copilul a prezentat simptome uşoare şi că nu există dovezi de răspândire de la persoană la persoană, dar sursa de infecţie nu a fost încă identificată.

În Europa, nu au existat cazuri de H5N1 la om şi nici infecţii la bovine. De asemenea, genotipul care circulă în Statele Unite nu a fost detectat în regiune, au indicat Centrele europene pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).

„Situaţia actuală în Europa este că revenim la perioada de toamnă/iarnă, care este una cu risc mai mare, deoarece păsările migratoare vin în Europa în număr mult mai mare”, a declarat Brown, ceea ce înseamnă că acestea pot răspândi virusul la păsările domestice.

Moritz Kraemer, profesor de epidemiologie şi ştiinţa datelor la Institutul de Ştiinţe Pandemice al Universităţii Oxford, a adăugat pentru sursa citată că „există unele cercetări în curs pentru a înţelege care ar putea fi căile de introducere în cazul în care păsările infectate (ar fi) să călătorească în Europa şi să se odihnească în imediata apropiere a vitelor”.

„Cu o transmitere limitată la om, riscul este în principal pentru populaţiile de bovine şi păsări. Prevenirea răspândirii rapide la bovine ar trebui să fie o prioritate centrală pentru Europa”, a adăugat el.

Cum ar putea evolua gripa aviară pentru a deveni o ameninţare mai mare la adresa oamenilor?

Atât CDC, cât şi ECDC au declarat că riscul pentru populaţia generală este scăzut. Oamenii de ştiinţă monitorizează îndeaproape virusul pentru a vedea dacă acesta ar putea evolua pentru a afecta oamenii.

„Cu cât aceste infecţii rămân mai mult timp în populaţiile aviare, în special atunci când sunt în populaţiile domestice de păsări, cu atât creşte posibilitatea expunerii oamenilor care au grijă de aceste păsări sau ar putea fi implicaţi în această industrie”, a declarat Brown.

Cazurile la om au fost până acum în mare parte uşoare, oamenii raportând adesea conjunctivita ca simptom, dar oamenii de ştiinţă caută un semnal că virusul poate provoca simptome de gripă sau poate fi transmis între oameni.

Acest lucru ar fi foarte îngrijorător, a adăugat Rameix-Welti, deoarece nu există imunitate preexistentă în rândul populaţiei umane, astfel încât ar exista riscul ca virusul să devină o pandemie.

Dar, în prezent, nu ne aflăm într-un stadiu de „risc major”, a spus ea, deşi „este o situaţie care trebuie monitorizată pentru că evoluează destul de rapid”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat joi o supraveghere mai strictă a gripei aviare H5N1 la animale

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a făcut apel joi la o supraveghere mai strictă a animalelor în vederea identificării dovezilor de infectare cu gripa aviară H5N1, pentru a limita răspândirea acesteia.

De asemenea, oficialul a îndemnat la intensificarea eforturilor de reducere a riscului de transmitere a virusului la noi specii de animale şi la oameni.

Un număr mic, dar în creştere, de infecţii cu gripa aviară H5N1 au fost detectate la oameni în întreaga lume în ultimii ani, a indicat Maria Van Kerkhove, directorul OMS pentru pregătirea şi prevenirea epidemiilor şi pandemiilor, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Ceea ce avem cu adevărat nevoie la nivel global, în Statele Unite şi în străinătate, este o mai bună supraveghere a animalelor, a păsărilor sălbatice, a păsărilor de curte, a animalelor despre care se ştie că sunt susceptibile la infecţie, printre care se numără porcinele, bovinele de lapte, pentru a înţelege mai bine circulaţia la aceste animale”, a declarat epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove, citată de Reuters.

Agenţia a declarat că este în contact cu agenţiile partenere, cum ar fi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură, pentru a spori supravegherea animalelor.

Luna trecută, Departamentul american al Agriculturii a confirmat prezenţa gripei aviare H5N1 la un porc dintr-o fermă din Oregon.

Porcii reprezintă un motiv special de îngrijorare în ceea ce priveşte răspândirea gripei aviare, deoarece pot fi co-infectaţi cu virusuri aviare şi umane, care ar putea schimba genele pentru a forma un virus nou, mai periculos, care poate infecta mai uşor oamenii.

„OMS este într-o stare constantă de pregătire în ceea ce priveşte gripa, deoarece nu este o chestiune de dacă, ci de când”, a declarat Kerkhove, adăugând că riscul pentru populaţia generală în ceea ce priveşte gripa aviară rămâne scăzut la nivel global.

„Nu am văzut dovezi de infecţie de la om la om, dar, din nou, pentru fiecare dintre aceste cazuri detectate la om, dorim să vedem că are loc o investigaţie foarte amănunţită”, a spus ea citată de AFP.

„Avem nevoie de eforturi mult mai mari în ceea ce priveşte reducerea riscului de infectare între animale, la noi specii şi la oameni”, a adăugat ea, în special prin teste şi echipament de protecţie adecvat.

Van Kerkhove, care a fost responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a subliniat importanţa pregătirii „pentru când sau dacă ne vom afla într-o situaţie în care ne vom afla într-o pandemie de gripă”.

„Nu suntem încă în această situaţie, dar avem nevoie de mai multă vigilenţă”, a subliniat oficialul OMS.

H5N1 a apărut pentru prima dată în 1996, dar din 2020, numărul de focare la păsări a crescut exponenţial, alături de o creştere a numărului de mamifere infectate.

Tulpina a dus la moartea a zeci de milioane de păsări de curte, fiind infectate şi păsări sălbatice şi mamifere terestre şi marine.

Cazurile umane înregistrate în Europa şi Statele Unite de la apariţia virusului au fost în mare parte uşoare.

Foto: Imagine colorată la microscopul electronic, publicată de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase la 26 martie 2024, care arată particule ale virusului gripei aviare A H5N1 (galben), cultivate în celule epiteliale ale rinichiului canin Madin-Darby (MDCK, un model de linie celulară de mamifere utilizată în cercetarea biomedicală) (albastru). (CDC/NIAID via AP)

viewscnt