Degenerescenţa maculară legată de vârstă ar putea fi tratată cu picături în locul injecţiilor în ochi

Degenerescenţa maculară legată de vârstă ar putea fi tratată cu picături în locul injecţiilor în ochi

Oamenii de ştiinţă coreeni au dezvoltat un tratament revoluţionar cu picături oftalmologice pentru degenerescenţa maculară uscată legată de vârstă (DMLV), ceea ce ar putea elimina nevoia de injecţii oculare regulate de care au nevoie în prezent milioane de pacienţi în vârstă.

Echipa de cercetare de la Institutul Coreean de Ştiinţă şi Tehnologie (KIST) a creat un medicament pe bază de peptide care egalează eficacitatea tratamentelor injectabile existente, oferind în acelaşi timp o alternativă nedureroasă. Reuşita abordează o afecţiune care afectează majoritatea pacienţilor cu DMLV - 90% dintre pacienţi au forma „uscată” a bolii, care poate evolua spre pierderea vederii.

Echipa, condusă de la KIST a analizat peste 190.000 de peptide candidate pentru a găsi molecule care ar putea viza proteine inflamatorii specifice numite receptori Toll-like (TLR). Aceste proteine joacă un rol cheie în dezvoltarea DMLV. Aceşti receptori TLR acţionează ca nişte gardieni de securitate la nivel celular, care uneori reacţionează exagerat, provocând inflamaţii care deteriorează retina - ţesutul sensibil la lumină din spatele ochiului.

În studiile pe şoareci, picăturile oftalmologice s-au dovedit extrem de eficiente. Animalele cu DMLV uscată indusă au prezentat o protecţie semnificativă a celulelor retiniene atunci când au fost tratate cu picăturile pe bază de peptide, cu rezultate comparabile cu cele ale şoarecilor sănătoşi. Acest lucru sugerează că medicamentul ar putea ajunge cu succes la retină - o provocare notorie pentru tratamentele cu picături oculare.

„Centrul de dezvoltare a medicamentelor pe bază de produse naturale KIST, înfiinţat în septembrie pentru a se concentra pe această cercetare, îşi propune să dezvolte medicamente care vizează bolile legate de îmbătrânire, inclusiv cancerul şi afecţiunile oftalmologice”, a declarat luni dr. Moon-Hyeong Seo de la Centrul de dezvoltare a medicamentelor din produse naturale al KIST  într-un comunicat.

Echipa, care şi-a publicat constatările în revista Advanced Science, intenţionează să asambleze studii clinice la nivel global prin parteneriate cu companii farmaceutice.

Pentru pacienţi, această dezvoltare ar putea însemna tratarea afecţiunii cu picături, în locul injecţiile regulate în ochi - în prezent singura opţiune de tratament aprobată. Pe lângă reducerea disconfortului şi a complicaţiilor potenţiale, picăturile oculare ar putea îmbunătăţiaderenţa la tratament şi ar reduce costurile medicale.

În timp ce studiile pe oameni sunt încă necesare pentru a confirma eficacitatea tratamentului, această cercetare marchează un pas semnificativ către o abordare de tratament mai uşoară pentru pacienţii cu DMLV. Metoda inovatoare de screening a echipei ar putea conduce, de asemenea, la descoperiri şi pentru alte boli inflamatorii.

Rezumatul cercetării

Cercetătorii au dezvoltat o metodă sofisticată pentru a explora modul în care pot fi controlate anumite proteine din sistemul imunitar, cunoscute sub numele de receptori de tip Toll (TLR). Aceşti TLR joacă un rol cheie în gestionarea mecanismelor de apărare ale organismului uman, dar atunci când sunt prea active, pot duce la inflamaţii şi boli. Echipa a creat o bibliotecă vastă de segmente mici de proteine, derivate din părţi ale sistemului imunitar care interacţionează cu TLR, pentru a le identifica pe acelea care ar putea inhiba eficient aceşti receptori. Această abordare le-a permis să testeze sistematic o multitudine de inhibitori potenţiali pentru a-i identifica pe cei care ar putea atenua cel mai bine răspunsurile imunitare nedorite.

Principalele rezultate

Studiul a identificat mai multe segmente proteice care au interferat cu succes cu funcţiile TLR, reducând răspunsul inflamator. Acest lucru a fost demonstrat prin teste de laborator pe celule şi confirmat în continuare pe modele animale, inclusiv pe şoareci, care au prezentat simptome reduse în afecţiuni precum sepsisul şi degenerescenţa maculară legată de vârstă. În special, aceste segmente proteice ar putea bloca mai multe tipuri de TLR, sugerând că ar putea fi instrumente versatile în tratarea diferitelor afecţiuni inflamatorii.

Limitările studiului

Screeningul a fost limitat la anumite domenii TIR, trecând potenţial cu vederea alte interacţiuni relevante. În timp ce peptidele au arătat eficacitate în modelele de şoareci, performanţa lor în setările clinice umane rămâne încă să fie testată. Efectele pe termen lung şi siguranţa acestor peptide nu sunt pe deplin înţelese şi necesită cercetări suplimentare.

Concluzii

Această cercetare deschide noi căi pentru dezvoltarea de tratamente pentru bolile care provin din inflamaţia cronică, cum ar fi DMLV. Prin ţintirea stadiilor incipiente ale inflamaţiei la nivel molecular, este posibil să se elaboreze terapii care să fie eficiente şi să aibă mai puţine efecte secundare în comparaţie cu tratamentele actuale. Capacitatea acestor segmente proteice de a acţiona asupra diferitelor tipuri de TLR evidenţiază, de asemenea, potenţialul lor ca agenţi antiinflamatori cu spectru larg, care ar putea revoluţiona modul în care sunt gestionate bolile legate de hiperactivitatea sistemului imunitar.

viewscnt