Deshidratarea reduce capacitatea oamenilor de a gândi coerent, arată un nou studiu citat de Reuters.
Cercetătorii au descoperit că sportivii care pierd fluide din corp echivalente cu 2% din greutatea corporală îşi pierd şi o parte din capacităţile cognitive.
Chiar şi un nivel scăzut sau moderat de deshidratare – pierderea a 0,9 kilograme de către o persoană care cântăreşte 45 kg sau a 1,8 kg de către o persoană de 90 kg – afectează capacitatea de a fi atent şi procesul de luare a deciziilor, arată un studiu publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise.
Deshidratarea afectează mai ales activităţile care solicită o atenţie sporită, precum conducerea maşinii sau funcţiile ce implică orientarea pe hartă, argumentarea în cadrul unor discuţii, calculele matematice sau corectarea unui text.
“Ştiam deja că performanţa fizică a unei persoane este afectată dacă pierde peste 2% din masa corporală, mai ales când este vorba de activitate fizică într-un mediu cald”, a afirmat coautorul studiului, Mindy Millard-Stafford, profesor de biologie şi directorul laboratorului de fiziologie al Georgia Institute of Technology.
“Aşa că ne-am pus întrebarea: ce se întâmplă în creier dacă se pierde acelaşi procent de masă corporală, ceea ce li se întâmplă în mod curent persoanelor care fac sport sau care lucrează afară pe căldură. Aşa cum o celulă din muşchi are nevoie de apă, şi o celulă din creier necesită hidratare”, a completat el.
Cercetătorii au descoperit că efectele nu sunt foarte mari la o rată de deshidratare cu pierderea a 2% din masa corporală, dar cresc odată cu deshidratarea.
Acesta nu este primul studiu privind efectele deshidratării asupra capacităţii de gândire, însă rezultatele anterioare au fost puţin concludente, posibil şi pentru că au luat în calcul un număr redus de subiecţi.
Pentru a obţine rezultate mai clare, echipa de cercetători condusă de Millard-Stafford a recurs la o analiză a studiilor relevante.
Autorii au descoperit 33 de studii anterioare care au luat în calcul 413 adulţi. Persoanele analizate au pierdut între 1% şi 6% din greutatea corporală prin exerciţii sportive, ca urmare a exerciţiilor şi a căldurii, doar a căldurii sau prin privarea de apă.
Rezultatele analizei arată importanţa hidratării mai ales în cazul sportivilor sau al persoanelor care lucrează în perioadele calde ale anului în mediul exterior.
“Ideea principală este: când eşti mai deshidratat, eşti mai puţin ager, iar capacităţile tale de a lua decizii se reduc”, a indicat Ronald Roth, profesor de medicină de urgenţă la şcoala de medicină a Universităţii din Pittsburgh.
Profesorul le recomandă sportivilor să îşi planifice mai bine activităţile fizice în zilele foarte călduroase tocmai pentru a nu avea nevoie să ia decizii importante într-un moment în care corpul este deshidratat.
Pe de altă parte, specialiştii spun că şi prea multă apă poate fi dăunătoare, pentru că trebuie păstrat un raport echilibrat între proporţia de apă şi cea de săruri din organism.
Cea mai uşoară metodă de verificare a deshidratării sau a excesului de apă din organism este monitorizarea culorii urinei – cand este complet incoloră înseamnă exces de apă, iar când este prea întunecată la culoare semnalează lipsa de apă, arată specialiştii.