Un grup de cercetători britanici a dezvăluit o dietă pe care o consideră perfectă pentru starea de sănătate a planetei şi a populaţiei globului, care cuprinde în principal alune, fructe şi legume, şi reduce la jumătate aportul de carne şi zahăr.
În
cazul în care lumea ar urma dieta ”Planetary Health”, mai mult
de 11 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în fiecare
an, în timp ce emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse şi
mai mult, iar biodiversitatea va fi menţinută.
”Alimentele
pe care le mâncăm şi modul în care le producem determină
sănătatea oamenilor şi a planetei, iar modul în care o facem acum
este complet greşit. Avem nevoie de o revizuire semnificativă,
schimbând sistemul alimentar mondial pe o scară nevăzută până
acum”, a declarat pentru Reuters, Tim Lang, profesor la Britain's
University of London, care a condus cercetarea.
Hrănirea unei populaţii care va ajunge la 10 miliarde de oameni până în 2050 cu o dietă sănătoasă şi durabilă va fi imposibilă fără a transforma obiceiurile alimentare, pentru a îmbunătăţi producţia de alimente şi pentru a reduce consumul de acestora susţin cercetătorii.
Multe boli cronice care pun viaţa în pericol - incluzând obezitatea, diabetul şi mai multe tipuri de cancer - sunt generate de o alimentaţie greşită sau slabă.
Cercetătorii spun că dietele nesănătoase provoacă la nivel mondial mai multe decese şi boli decât sexul neprotejat, alcoolul, drogurile şi tutunul la un loc.
”Planetary
Health” este rezultatul unui proiect de trei ani comandat de
revista de sănătate The Lancet, care a implicând 37 de specialişti
din 16 ţări.
Noua
dietă propune reducerea mediei de consum de carne roşie şi zahăr
cu 50% şi dublarea consumului de alune, fructe, legume şi vegetale.
Pentru diverse regiuni ale planetei, aceasta ar genera schimbări importante. Astfel, de exemplu, oamenii din America de Nord mănâncă de 6,5 ori mai mult decât cantitatea recomandată de carne roşie.
La polul opus se găseşte Asia de Sud, unde populaţia consumă doar jumătate din cantitatea de carne roşie recomandată, iar în Africa sub-sahariană oamenii consumă în medie de 7,5 ori mai multe legume amidonice, cum ar fi cartoful şi maniocul, faţă de ceea ce recomandă noua dietă.
Din concluziile studiului reiese şi că pe Terra există o mare inegalitate de acces la o alimentaţie completă.
Mai mult de 800 de milioane de oameni au hrană insuficientă, în timp ce alţii consumă o dietă nesănătoasă, care contribuie la decese premature şi boli, mai susţin autorii cercetării.