O echipă de specialişti în sănătate publică de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, şi Institutul Norvegian de Sănătate Publică raportează o posibilă legătură între unele cazuri de autism şi dieta prenatală.
În studiul lor, publicat vineri, în revista JAMA Network Open, grupul a analizat informaţiile din două baze mari de date de informaţii medicale privind mii de mame şi bebeluşii acestora, din Norvegia şi Anglia.
Cercetările anterioare au sugerat că dieta precum şi factori genetici şi de mediu sunt implicaţi în dezvoltarea autismului la copii timpul dezvoltării intrauterine, deşi cauza exactă este încă necunoscută.
Pentru acest nou studiu, echipa de cercetare a analizat mai atent rolul dietei în dezvoltarea autismului.
Cercetătorii au analizat informaţiile despre pacienţi din două baze de date mari: Studiul longitudinal Avon privind părinţii şi copiii şi Studiul de cohortă norvegian privind mama, tatăl şi copilul.
Cercetătorii au analizat datele pentru anii 2002 până în 2008 şi 1990 până în 1992, care au inclus date de la copiii cu vârsta de până la 8 ani.
În total, cercetătorii au analizat datele pentru mai mult de 95.000 de perechi mamă/fiică.
Ca parte a analizei lor, cercetătorii au descoperit un tipar şi anume, femeile care au aderat la o „dietă sănătoasă” au avut o şansă cu 22% mai mică de a da naştere unui copil cu autism decât femeile care au avut o dietă mai puţin sănătoasă.
În cercetarea lor, echipa a definit o dietă sănătoasă ca fiind una care include porţii regulate de legume, fructe, nuci, peşte şi cereale integrale şi exclude alimentele bogate în grăsimi, carnea procesată, băuturile răcoritoare şi carbohidraţii rafinaţi.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că acei copii născuţi din mame care au avut în mod regulat o dietă sănătoasă în timpul sarcinii au fost cu 24% mai puţin predispuşi de a dezvolta probleme sociale sau de comunicare, indiferent de autism.
Echipa a observat că, în ambele cazuri, asocierea a fost mai puternică în cazul perechilor mamă/fiică decât în cazul perechilor mamă/fiu.
Cercetătorii notează că datele lor nu au fost în măsură să arate dacă impactul dietei a fost de natură cauzală sau s-a datorat altor factori.
Totodată, echipa a subliniat faptul că studiul nu explică de ce femeile care au o dietă mai sănătoasă îşi pot reduce riscul de a avea un copil cu probleme de spectru autist, deşi teoretizează că aceste constatări ar putea avea legătură cu modul în care alimentele afectează ADN-ul sau procesul imunitar.