Diabetul poate face oamenii mai predispuşi la accidentul vascular cerebral din cauza căldurii atunci când fac exerciţii fizice în zile caniculare, dar două studii sugerează că diabeticii şi alte persoane pot lua măsuri pentru a scădea riscul de boli legate de căldură.
Activitatea fizică pe căldură ar putea deveni mai complicată odată cu vârsta pentru că adulţii mai în vârstă nu transpiră atât de uşor pentru a ajuta la reducerea temperaturii corpului. Acest risc ar putea fi şi mai mare pentru persoanele cu diabet din cauza fluxului sanguin scăzut în piele şi abilităţii reduse de a scăpa de căldura în exces prin transpiraţie, au notat cercetătorii în articolul publicat în ”JAMA”.
Unul din cele două studii a confirmat că persoanele active fizic cu diabet transpiră mai puţin, ajung la o temperatură mai ridicată a corpului şi le creşte rata cardiactă mai mult odată cu activitatea fizică pe căldură, în comparaţie cu persoanele fără diabet. De asemenea, studiul a arătat că o săptămână de exerciţii fizice pe căldură supravegheate ar putea ajuta diabeticii să transpire mai mult şi să menţină o temperatură corporală şi o rată cardiacă mai scăzute.
”Aceste descoperiri sunt imprtante pentru că activitatea fizică este utilizată pe scară largă pentru controlarea diabetului de tip 2 şi pentru că există mulţi muncitori cu diabet de tip 2 angajaţi la slujbe ce implică activitate fizică în medii calde”, a spus Glen Kenny, autor senior al studiului şi cercetător la University of Ottawa, Canada, citat de Reuters.
Acest studiu a testat un program de activitate fizică pentru 34 de bărbaţi la vârsta mijlocie care în mod normal aveau parte de cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, din care jumătate aveau diabet.
Toţi participanţii au efectuat teste cu trei runde de 30 de minute de ciclism la temperaturi în creştere, odată la începutul studiului şi din nou peste o săptămână. După primul test, 10 bărbaţi cu diabet şi 8 fără diabet au participat într-un program de o săptămână pentru a îi ajuta să aclimatizeze efortul depus pe căldură, efectuând 90 de minute de ciclism pe zi în condiţii similare cu testul de exerciţiu.
În al doilea set de teste, peroanele cu diabet ce au făcut parte din programul de antrenament şi-au îmbunătăţit abilitatea de a scăpa de căldura corporală mai mult decât cei fără diabet.
Rezultatele sugerează că diabeticii care deja sunt activi fizic ar putea beneficia în urma unui program de o săptămână similar pentru a se pregăti de lunile călduroase de vară, conform lui Kenny. Chiar şi cei care sunt activi fizic regulat trebuie să fie atenţi, oricum.
Un alt studiu publicat în JAMA a oferit altă strategie pentru a ajuta diabeticii să controleze activitatea fizică pe căldură. Acest studiu a arătat că umezirea pielii cu un burete rece pe piept, braţe, spate, picioare şi faţă ar putea ajuta la reducerea transpiraţiei şi discomfortului termic în timpul activităţii fizice pe căldură.
Cercetătorii au testat trei strategii de răcire pentru activitatea fizică pe căldură: consumul de apă rece, scufundarea picioarelor în apă rece şi aplicarea apei reci pe corp. Au testat aceste abordări în condiţii atât aride, cât şi umede pentru un grup de voluntari tineri şi sănătoşi.
Scufundarea picioarelor a scăzut transpiraţia şi discomfortul termic doar în condiţii calde şi umede; aplicarea apei pe corp a redus rata cardiacă, transpiraţia şi discomfortul termic şi în condiţiile umede şi în cele uscate.
”Aplicarea apei pe piele îi permite să se evapore, luând cu ea o bună parte din energia termică din corp. De obicei, de acest lucru este responsabilă transpiraţia, dar este implicată o povară fiziologică”, a spus Ollie Jay, senior autor al studiului şi director la Thermal Ergonomic Laboratory la University of Sydney, Australia.