Un studiu publicat în numărul din noiembrie al revistei Redox Biology a constatat că adăugarea de vitamina C intravenoasă, în doze mari, la un regim de chimioterapie a dublat supravieţuirea pacienţilor cu cancer pancreatic metastatic în stadiu avansat, de la opt luni la 16 luni. Un al doilea studiu clinic a testat tratarea tumorilor solide de cancer pancreatic cu câmpuri electrice.
Cancerul pancreatic este o boală mortală cu rezultate foarte slabe pentru pacienţi. Supravieţuirea medie este de opt luni cu tratament, probabil mai puţin fără tratament, iar supravieţuirea la cinci ani este infimă.
„Când am început studiul, am crezut că ar fi un succes dacă am ajunge la 12 luni de supravieţuire, dar am dublat supravieţuirea generală la 16 luni. Rezultatele au fost atât de puternice în demonstrarea beneficiului acestei terapii pentru supravieţuirea pacienţilor, încât am putut opri studiul mai devreme”, explică dr. Joseph J. Cullen, profesor de chirurgie şi radio-oncologie la Universitatea din Iowa (UI).
În acest studiu, 34 de pacienţi cu cancer pancreatic în stadiul 4 au fost repartizaţi aleatoriu în două grupuri. Un grup a primit chimioterapie standard (gemcitabină şi nab-paclitaxel). Celălalt grup a primit aceeaşi chimioterapie plus perfuzii intravenoase de 75 de grame de vitamina C de trei ori pe săptămână.
Supravieţuirea medie pentru pacienţii care au primit chimioterapie şi vitamina C a fost de 16 luni. Pacienţii care au primit doar chimioterapie au supravieţuit în medie doar opt luni.
„Nu numai că am putut creşte supravieţuirea globală, dar pacienţii par să se simtă mai bine cu tratamentul. Ei au mai puţine efecte secundare şi par să fie capabili să tolereze mai mult tratament şi am observat acest lucru şi în alte studii”, spune dr. Cullen.
Există dovezi suplimentare ale beneficiului vitaminei C intravenoase în doze mari în tratamentul cancerului. Dr. Bryan Allen, profesor şi şef al secţiei de radio-oncologie de la Universitatea din Iowa, a colaborat cu dr. Cullen la un studiu cu doze mari de vitamina C cu chimioterapie şi radiaţii pentru glioblastom, un cancer cerebral mortal. Aceşti pacienţi au prezentat, de asemenea, o creştere semnificativă a supravieţuirii.
Cei doi au efectuat cercetări privind efectul anticancerigen al dozei mari de vitamina C intravenos timp de două decenii. Ei au demonstrat că vitamina C intravenoasă produce niveluri ridicate în sânge care nu pot fi atinse prin administrarea orală de vitamina C. Concentraţia ridicată duce la modificări ale celulelor canceroase, ceea ce le face mai vulnerabile la chimioterapie şi radiaţii. Ei au descris rezultatele ca fiind foarte încurajatoare.
„Fiecare etapă a procesului a continuat să se îmbunătăţească. Am făcut-o pe celule, a funcţionat grozav. Am făcut-o pe şoareci, a funcţionat foarte bine. Apoi, studiile noastre de fază 1 sunt foarte promiţătoare. Deci, progresia a fost fenomenală”, spune dr. Cullen. „De exemplu, în unul dintre studiile noastre de fază 1 pentru cancerul pancreatic, în care combinăm doze mari de vitamina C IV cu radiaţii, avem încă trei supravieţuitori pe termen lung. Ei au supravieţuit nouă ani în acest moment, ceea ce este cu mult peste intervalul de supravieţuire tipic”.
În plus faţă de dr. Cullen şi dr. Allen, echipa UI a inclus, de asemenea, medici şi cercetători de la departamentele de chirurgie, radio-oncologie şi medicină internă din cadrul Colegiului de Medicină UI Carver, precum şi de la Colegiul de Sănătate Publică UI şi Colegiul Medical din Wisconsin din Milwaukee, Statele Unite.
Un al doilea studiu clinic a testat un alt tratament pentru cancerul pancreatic. Acesta şi-a îndeplinit obiectivul principal în cadrul unui studiu în stadiu avansat
O terapia experimentală a prelungit viaţa pacienţilor cu o formă avansată de cancer pancreatic atunci când a fost combinată cu chimioterapia, atingând obiectivul principal într-un studiu în stadiu avansat.
Tratarea tumorilor solide cu câmpuri TT (Tumor Treating Fields - tratarea tumorilor cu câmpuri electrice), pentru a ucide celulele canceroase, cruţând în acelaşi timp majoritatea celulelor sănătoase din apropiere, cu ajutorul unui dispozitiv portabil plasat pe piele în apropierea tumorii.
TTFields, utilizează un dispozitiv operat de pacient pentru a crea câmpuri electrice care, potrivit companiei, ar putea întrerupe creşterea celulelor canceroase.
În cadrul studiului, terapia TTFields administrată concomitent cu chimioterapia a ajutat pacienţii să trăiască în medie 16,20 luni, comparativ cu 14,16 luni la pacienţii trataţi doar cu chimioterapie, a declarat luni, producătorul internaţional de terapii oncologice cu sediul în New Jersey, Novocure, într-un comunicat.
Siguranţa tratamentului a fost în concordanţă cu studiile clinice anterioare, a precizat compania.
Terapia a contribuit, de asemenea, la îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire în timp, potrivit comunicatuluie. Rata de supravieţuire globală, sau durata de viaţă a unui pacient de la începutul tratamentului, s-a îmbunătăţit cu 13% la 12 luni şi cu 33% la 24 de luni, a precizat compania, care a declarat că va prezenta datele complete ale studiului în cadrul unei reuniuni medicale viitoare şi va depune o cerere de aprobare la autorităţilea de reglementare în domeniul sănătăţii din Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte pieţe.
Terapia este aprobată pentru utilizarea la unii pacienţi cu un tip de cancer pulmonar, un tip de cancer care începe în creier şi măduva spinării, precum şi un cancer rar care creşte în membrana care căptuşeşte pereţii pieptului şi plămânilor.
Dispozitivele cu câmpuri TT, denumite Optune Gio (autorizat în Statele Unite pentru glioblastom) şi Optune Lua, au adus companiei venituri de 509 milioane de dolari la nivel global în 2023.
Anul trecut, dispozitivul nu reuşise să îmbunătăţească ratele de supravieţuire la pacienţii cu un tip de cancer ovarian.
Cel mai recent studiu a inclus 571 de pacienţi cu adenocarcinom pancreatic local avansat, care nu poate fi îndepărtat chirurgical, care au primit fie terapia TTFields împreună cu chimioterapia, fie doar chimioterapia timp de cel puţin 18 luni.
Cancerul pancreatic reprezintă aproximativ 3% din totalul cancerelor din Statele Unite şi aproximativ 7% din totalul deceselor cauzate de cancer, conform Societăţii Americane de Cancer.