Experţii nu recomandă intervenţia chirurgicală în cazul durerilor la umăr

Experţii nu recomandă intervenţia chirurgicală în cazul durerilor la umăr

Chirurgia pentru durerea de umăr, care nu este cauzată de un accident nu are rezultate mai bune decât opţiunile non-chirurgicale sau chirurgie cu placebo, şi prezintă şi un risc de potenţiale daune, a stabilit un grup de experţi internaţionali, informează Reuters.

Grupul internaţional de medici, cercetători şi pacienţi s-a concentrat numai pe boala de rotaţie a manşetei, spre deosebire de leziunile manşonului rotativ care duc la ruperea tendonului în articulaţie, care poate necesita o intervenţie chirurgicală pentru a fi reparat.

Concluziile lor se bazează pe două revizuiri sistematice ale dovezilor provenind din şapte studii cu peste 1014 pacienţi, una concentrată pe beneficiile şi daunele chirurgiei de decompresie pentru boala de rotaţie a manşetei, iar cealaltă analizând dacă operaţia a produs reduceri ale durerii şi îmbunătăţiri semnificative ale mişcării şi calităţii de viaţă.

La persoanele care suferă de dureri de umăr ce nu sunt produse de o rană, cauza cea mai probabilă este degenerarea tendonului manşetei rotative şi nu există dovezi reale că intervenţia chirurgicală este benefică pentru orice tip de tendinopatie”, a declarat pentru Reuters autorul principal al studiului, dr. Rudolf Poolman, chirurg ortoped în cadrul departamentului de chirurgie ortopedică la OLVG din Amsterdam.

Când cercetătorii au analizat dovezile, au descoperit că, după un an de la intervenţia chirurgicală existau puţine diferenţe între pacienţii care au suferit o intervenţie şi cei care nu au făcut-o. De exemplu, pe o scară dureroasă de la 1 la 10, cu 10 reprezentând cea mai mare durere, media durerii la pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală a fost de 2,6, comparativ cu 2,9 la cei care nu au făcut-o.

Când s-a ajuns la evaluarea randamentului funcţiei, pe o scală de la 1 la 100, cu 100 fiind cea mai bună funcţie, pacienţii care au avut o intervenţie chirurgicală şi-au evaluat funcţia la 72 de puncte, în medie, în timp ce cei care nu au avut o intervenţie chirurgicală la 69 de puncte.

Un alt factor care a condus la decizia comisiei de a nu recomandă intervenţia chirurigicală, a fost riscul efectelor secundare ale acesteia care includ moartea, infecţiile, cheagurile de sânge, problemele legate de anestezie şi o afecţiune numită umăr îngheţat.

Cel mai bun tratament pentru pacienţi este o combinaţie de terapie fizică, programe de exerciţii, medicamente antiinflamatoare şi injecţii cu steroizi consideră oamenii de ştiinţă.

Noua orientare nu numai că poate descuraja doctorii să ofere o intervenţie chirurgicală, ci poate face şi că rambursarea costurilor operaţiei de către societăţile de asigurare să devină mai puţin probabilă.

viewscnt