Expunerea la BPA în timpul sarcinii, asociată cu probleme respiratorii şi o funcţie pulmonară mai slabă la copii

Expunerea la BPA în timpul sarcinii, asociată cu probleme respiratorii şi o funcţie pulmonară mai slabă la copii

Femeile însărcinate expuse la niveluri mai ridicate ale substanţei chimice folosite pe scară largă bisfenol A (BPA) sunt mai predispuse să aibă copii ce suferă de respiraţie grea şi o funcţie pulmonară mai slabă, conform unei cercetări prezentate la European Respiratory Society International Congress.

BPA face parte dintr-un grup de substanţe chimice numite fenoli, folosite în producţia ambalajelor alimentare, jucăriilor şi pentru unele tipuri de hârtie. Cercetările anterioare au sugerat că fenolii pot interfera cu sistemul endocrin.

Noua cercetare a examinat expunerea femeilor însărcinate la diferşi fenoli şi a arătat că majoritatea femeilor din studiu au avut niveluri detectabile de BPA în urină. Copiii mamelor cu niveluri mai ridicate de BPA au fost mai predispuşi să aibă o capacitate pulmonară mai scăzută şi să respire mai greu.

”Fenolii sunt chimicale la care suntem mereu expuşi în viaţa de zi cu zi, iar BPA este cel mai comun fenol. Aceştia afectează sistemul endocrin, ceea ce înseamnă că pot interfera cu sistemul hormonal şi prin urmare pot altera multe funcţii esenţiale ale corpului, inclusiv sistemele respiratorii şi imunitare. Când bebeluşii sunt încă în pântece, sunt în special vulnerabili la aceste substanţe pentru că încă nu au abilitatea de a înlătura substanţele toxice, iar sistemele respiratorii şi imunitare sunt încă în dezvoltare”, a spus Alicia Abellan de la Barcelona Institute for Global Health, ce a prezentat studiul, citată de sciencedaily.com.

Cercetătorii au studiat 2685 de perechi mamă-copil ce deja fac parte din 8 proiecte largi de cercetare europeană. Nivelurile expunerii mamelor la BPA sau alţi fenoli au fost stabilite dintr-o mostră de urină luată în timpul sarcinii. Funcţia pulmonară a copiilor a fost măsurată când aveau vârsta cuprinsă între şase şi nouă ani. De asemenea, au fost folosite chestionare pentru a determina dacă copiii sufereau de respiraţie grea.

Rezultatele au arătat că 79% din femeile însărcinate au avut cantităţi detectabile de BPA în urină. Alţi fenoli folosiţi mai puţin comun, cum ar fi bisfenol S şi bisfenol F, au fost de asemenea găsiţi, dar la mai puţine femei.

Cercetătorii au descoperit că femeile cu niveluri mai ridicate de BPA au fost cu 13% mai predispuse să aibă copii cu probleme de respiraţie. De asemenea, au găsit că o dublare a BPA în mostra de urină a mamelor a fost legată de o scădere estimată de 5ml în capacitatea pulmonară a copilului.

Conform cercetătorilor, rezultatele sunt amplificate de faptul că au colectat date de la opt studii europene diferite ce au inclus un număr mare de participanţi. Oricum, un punct slab al lucrării este faptul că au trebuit să se bazeze pe măsurători ai fenolilor de la doar una sau două mostre de urină ale fiecărei femei, ceea ce a arătat doar o expunere recentă.

”Cercetarea nu spune exact cum cele două lucruri sunt legate, dar cercetări anterioare asupra animalelor au arătat că expunerea prenatală la BPA poate afecta plămânii în curs de dezvoltare şi are un impact asupra sistemului imunitar. Este posibil ca aceste chimicale să interacţioneze cu semnalele hormonale ale bebeluşului şi să altereze dezvoltarea corectă a sistemelor respiratorii şi pulmonare. În prezent, nu există un consens general în ceea ce priveşte un nivel sigur de expunere la fenoli, dar, recent, curtea generală europeană a clasificat BPA în lista de substanţe periculoase”, a mai spus Abellan.

viewscnt