Femeile care lucrează peste 45 de ore pe săptămână prezintă riscuri mai mari să se îmbolnăvească de diabet, în timp ce în cazul bărbaţilor nu există astfel de riscuri, arată un nou studiu publicat în BMJ Open Diabetes Research and Care, citat de medicalnewstoday.com.
Studii anterioare au sugerat existenţa unor riscuri mai mari de diabet în cazul persoanelor care lucrează mult, însă de obicei analizele au luat în calcul bărbaţi şi nu femei.
Cu totul surprinzător, acest ultim studiu a ajuns la concluzii opuse faţă de cele anterioare: în cazul bărbaţilor, programul prelungit de lucru are mai degrabă ca efect scăderea riscurilor de diabet.
În cazul femeilor care lucrează 45 de ore pe săptămână sau mai mult, riscul de îmbolnăvire de diabet este, în schimb, mult mai mare.
Comparativ cu femeile care lucrează între 35 şi 40 de ore pe săptămână, femeile care lucrează peste 45 de ore au riscuri mai mari cu 63% de a se îmbolnăvi de diabet, susţine studiul.
Autorii studiului au analizat date dintr-un studiu anterior realizat în Canada, care a luat în calcul peste 7.000 de angajaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 74 de ani.
Potrivit studiului, eliminarea unor factori suplimentari precum fumatul sau consumul de băuturi alcoolice reduce nesemnificativ riscul de diabet în cazul femeilor care lucrează mult.
Studiul nu demonstrează o legătură direct cauză-efect între programul prelungit şi riscul de diabet, însă notează că încurajarea femeilor de a lucra mai puţin ar putea reduce riscul de îmbolnăvire de diabet.
Studii anterioare, prezentate de 360medical.ro, au arătat că persoanele care suferă de insomnie şi cele diagnosticate cu cancer prezintă, de asemenea, riscuri mai mari de îmbolnăvire cu diabet.
Un alt studiu publicat recent sugerează că poluarea aerului provoacă unul din şapte cazuri de diabet pe plan mondial, fiind cauza a peste 3,2 milioane de cazuri de diabet de tip 2 în fiecare an.
Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în România erau înregistrate aproximativ un milion de persoane cu diabet în 2015.
Un studiu finalizat în 2014 şi care a evaluat prevalenţa diabetului in populatia adultă a României (20-79 de ani) a arătat că prevalenţa reală a diabetului în România este la peste 11%, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.