Un istoric de endometrioză a fost legat de o şansă uşor mai mare de deces înainte de 70 de ani. Un studiu realizat în Statele Unite a analizat datele obţinute de la peste 110.000 de femei începând din 1993 şi a constatat că cele cu istoric de endometrioză prezentau un risc cu 31% mai mare de deces prematur (înainte de vârsta de 70 de ani). În termeni absoluţi, rata de deces prematur la femeile cu şi fără endometrioză a fost de 2 şi, respectiv, 1,4 la 1.000 de ani-persoană. În schimb, prezenţa fibroamelor uterine nu a fost asociată cu un risc general crescut, deşi riscul de deces din cauza tumorilor ginecologice a fost crescut, potrivit rezultatelor publicate în British Medical Journal - The BMJ.
Un istoric de endometrioză sau fibroame uterine poate creşte riscul pe termen lung al unei femei de a muri înainte de vârsta de 70 de ani, conform unui nou studiu de amploare.
Se estimează că fibroamele, formaţiuni benigne (necanceroase) în uter sau în jurul acestuia, afectează două din trei femei de-a lungul vieţii, potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Regatul Unit (NHS).
Endometrioza afectează aproximativ 10 % dintre femeile de vârstă reproductivă şi apare atunci când ţesutul similar cu mucoasa uterină creşte în afara acesteia. Femeile cu endometrioză se confruntă adesea cu întârzieri mari de diagnosticare.
Studiul a analizat date de la peste 110.000 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 42 de ani care au participat la un studiu privind factorii de risc pentru bolile cronice la femei, pe parcursul a trei decenii, din 1989 până în 2019.
Endometrioza a fost legată de un risc cu 31% mai mare de deces timpuriu
Femeile cu endometrioză au avut o rată de deces din toate cauzele de 2 la 1.000 de ani-persoană, comparativ cu 1,4 pentru cele fără afecţiune.
După ajustarea unor factori precum vârsta, greutatea, activitatea fizică şi fumatul, endometrioza a fost legată de un risc cu 31% mai mare de deces prematur, determinat în principal de cancerele ginecologice.
Fibroamele, deşi nu au fost asociate cu mortalitatea prematură generală, au fost legate de un risc crescut de deces din cauza cancerelor ginecologice.
„Rezultatele sugerează că femeile cu antecedente de endometrioză şi fibroame uterine ar putea avea un risc crescut pe termen lung de mortalitate prematură, care se extinde dincolo de durata de viaţă reproductivă”, au declarat autorii studiului în concluzia lor, invitând furnizorii de servicii de îngrijire să ia în considerare aceste asocieri.
Studiul a fost unul observaţional, ceea ce înseamnă că cercetătorii pot identifica asocieri, dar nu pot dovedi că o afecţiune cauzează direct rezultatul.
Există dovezi care sugerează că atât endometrioza, cât şi fibroamele au fost legate de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea, bolile de inimă şi anumite tipuri de cancer, au spus autorii,dar impactul lor asupra mortalităţii premature a rămas neclar.
„Acest studiu se prezintă ca o cercetare robustă şi bine fundamentată, bazată pe date din cohorta Nurses' Health Study II, renumită pentru rigoarea şi cuprinderea sa”, a declarat Francisco Carmona, un ginecolog specializat în endometrioză, într-un comentariu despre rezultatele studiului.
Metodologia utilizată de cercetători a adăugat credibilitate şi calitate analizei prezentate, a indicat el.
„Analiză subliniază necesitatea de a lua în considerare bolile ginecologice într-un context mai larg al sănătăţii globale a femeilor. De asemenea, întăreşte importanţa gestionării precoce şi personalizate, cu implicaţii atât clinice, cât şi în domeniul politicii de sănătate”, a precizat acesta.
Cu toate acestea, impactul evoluţiei diagnosticelor şi al operaţiilor de îndepărtare a ovarelor ar trebui abordat în cercetările viitoare, a subliniat el.