Jucătorii de fotbal care lovesc des mingea cu capul riscă să dezvolte tulburări ale echilibrului, potrivit unui studiu preliminar prezentat la o conferinţă a Academiei Americane de Neurologie, citat de Reuters.
Loviturile dese cu capul ale fotbaliştilor provoacă schimbări ale substanţei albe din creier şi reduc performanţele cognitive, însă efectul asupra controlului stării de echilibru era puţin cunoscut până în prezent.
“Este prima dată când este studiat efectul loviturilor cu capul la fotbal asupra sistemului vestibular şi asupra controlului echilibrului dinamic. Ne-am propus, în cadrul acestui studiu, să izolăm sistemul vestibular şi să analizăm ce influenţă au perturbaţiile la adresa sistemului asupra echilibrului dinamic”, a afirmat unul dintre autori, Fernando Vanderlinde Santos, de la Universitatea din Delaware, SUA.
Echipa de cercetători a analizat 10 femei şi 10 bărbaţi care sunt jucători profesionişti de fotbal, cu vârsta medie de 22 de ani.
În cadrul studiului, fotbaliştii au fost analizaţi, cercetătorii notând de câte ori au lovit mingea cu capul în ultimul an. Numărul lovirilor mingii cu capul a variat între 16 şi 2.100, media fiind de 451 de lovituri într-un an.
Jucătorii de fotbal cu cel mai mare număr de loviri înregistrau cele mai mari probleme legate de sistemul vestibular şi cea mai dificilă recuperare a echilibrului.
Potrivit cercetătorilor, fotbaliştii care au lovit mingea cel mai des cu capul au înregistrat cele mai mari tulburări ale sistemului vestibular în timpul mersului, cee ace indică disfuncţii ale sistemului şi tulburări ale echilibrului.
“Jucătorii de fotbal au nevoie de un control bun al echilibrului pentru a juca bine, însă analizele noastre arată că jocul cu capul afectează echilibrul, un element cheie al mişcării”, a subliniat Santos.
Cercetătorii spun că concluziile lor sunt preliminare, având nevoie de o confirmare în cadrul unui studiu realizat la scară mai mare, care să includă mai mulţi subiecţi.