Gena care explică nevoia de somn atunci când organismul este bolnav, descoperită de cercetătorii americani

Gena care explică nevoia de somn atunci când organismul este bolnav, descoperită de cercetătorii americani

Cercetătorii au identificat o genă, numită Nemuri, care sporeşte nevoia de somn. Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu realizat la Şcoala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, în care cercetătorii au analizat peste 12.000 de gene ale muştelor de oţet.

Proteina Nemuri combate germenii cu activitatea antimicrobiană inerentă şi este secretată de celulele din creier pentru a conduce la un somn prelungit şi profund după o infecţie.

Oamenii petrec aproape o treime din viaţă lor în somn, dar somnul este încă unul dintre cele mai durabile mistere ale biologiei şi se ştiu foarte puţine despre ce forţe genetice sau moleculare determină nevoia de a dormi.

Deşi este o noţiune obişnuită că somnul şi vindecarea sunt strâns legate, studiul nostru leagă direct somnul de sistemul imunitar şi oferă o explicaţie potenţială pentru modul în care nevoia de somn creşte în timpul bolii”, a declarat autorul principal dr. Amita Sehgal, profesor de neuroştiinţe, citat de sciencedaily.com.

Fără gena Nemuri, muştele au fost mai uşor de trezit în timpul somnului zilnic, iar necesitatea lor acută de creştere a somnului în cazurile în care au fost private de somn sau au avut vreo infeţie a fost mult mai redusă.

Pe de altă parte, în prezenţa genei privarea de somn şi infecţia sporesc nevoia de odihnă şi stimulează gena Nemuri să fie exprimată într-un mic set de neuroni aflaţi în apropierea unei structuri cunoscute de stimulare a somnului în creier. Supraexpresia genei a determinat creşterea somnului la muştele infectate cu bacterii şi a dus la supravieţuirea lor crescută comparativ cu muştele de control neinfectate.

Ca răspuns la infecţie, Nemuri pare să ucidă microbii şi creşte nevoia de somn prin acţiunea sa în creier.

Mai multe molecule asemănătoare cu Nemuri, care este o peptidă antimicrobiană , au multiple funcţii care ajută la combaterea infecţiilor, dar rolul acesteia de promovare a somnului poate fi la fel de important pentru apărarea organismului, dat fiind că mai mult somn în timpul bolii măreşte supravieţuirea muştelor, susţin cercetătorii.

Având în vedere această relaţie intercalată, cercetătorii concluzionează că Nemuri asigură o legătură între funcţionarea imunităţii şi somn.

viewscnt