O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite ale Americii a evaluat datele de la zeci de milioane de pacienţi, pentru a compara ratele de cancer între generaţii.
Un nou studiu de amploare condus de cercetătorii de la Societatea Americană de Cancer (ACS) sugerează că ratele de incidenţă au continuat să crească în generaţiile succesiv mai tinere în 17 din cele 34 de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, pancreatic şi gastric.
Tendinţele de mortalitate au crescut, de asemenea, împreună cu incidenţa cancerului hepatic (numai la femei), al corpului uterin, al vezicii biliare, testicular şi colorectal.
Noua cercetare a fost publicată în numărul din august al revistei The Lancet Public Health.
„Aceste constatări se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase privind creşterea riscului de cancer în generaţiile post-Baby Boomer*, extinzând constatările anterioare privind cancerul colorectal cu debut precoce şi câteva tipuri de cancer asociate obezităţii pentru a cuprinde o gamă mai largă de tipuri de cancer”, a declarat dr. Hyuna Sung, autorul principal al studiului şi cercetător principal senior de supraveghere şi ştiinţă a echităţii în domeniul sănătăţii la Societatea Americană de Cancer.
„Cohortele de naştere, grupuri de persoane clasificate în funcţie de anul naşterii lor, împărtăşesc medii sociale, economice, politice şi climatice unice, care afectează expunerea acestora la factorii de risc de cancer în timpul anilor cheie în dezvoltare. Deşi am identificat tendinţele de cancer asociate cu anii de naştere, nu avem încă o explicaţie clară a motivului pentru care aceste rate sunt în creştere”, a precizat cercetătorul.
În această analiză, cercetătorii au obţinut date de incidenţă de la 23.654.000 (milioane) de pacienţi diagnosticaţi cu 34 de tipuri de cancer şi date de mortalitate de la 7.348.137 (milioane) de decese pentru 25 de tipuri de cancer la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 84 de ani pentru perioada 1 ianuarie 2000 şi 31 decembrie 2019, de la Asociaţia Nord-Americană a Registrelor Centrale de Cancer şi, respectiv, de la Centrul Naţional pentru Statistici de Sănătate din Statele Unite.
Pentru a compara ratele de cancer între generaţii, eperţii au calculat ratele ratei de incidenţă specifice cohortei de naştere şi ratele mortalităţii, ajustate pentru efectul vârstei şi perioadei, pe ani de naştere, separate de intervale de cinci ani, din 1920 până în 1990.
Aceştia au constatat că ratele de incidenţă au crescut cu fiecare cohortă succesivă de naştere, începând cu anul 1920 pentru opt din cele 34 de tipuri de cancer.
În special, rata de incidenţă a fost de aproximativ două-trei ori mai mare în cohorta de naştere din 1990 decât în cohorta de naştere din 1955 pentru cancerele pancreatice, renale şi ale intestinului subţire, atât la bărbaţi, cât şi la femei; şi pentru cancerul hepatic la femei.
În plus, ratele de incidenţă au crescut în cohortele mai tinere, după o scădere în cohortele de naştere mai în vârstă, pentru nouă dintre cancerele rămase, inclusiv cancerul de sân (numai cu receptor estrogen pozitiv), cancerul corpului uterin, cancerul colorectal, cancerul gastric non-cardiac, cancerul vezicii biliare, cancerul ovarian, cancerul testicular, cancerul anal la bărbaţi şi sarcomul Kaposi la bărbaţi.
Pe tipuri de cancer, rata de incidenţă în cohorta de naştere din 1990 a variat de la 12 % pentru cancerul ovarian la 169 % pentru cancerul corpului uterin, mai mare decât rata din cohorta de naştere cu cea mai scăzută rată de incidenţă.
În special, ratele de mortalitate au crescut în cohortele de naşteri succesive mai tinere, alături de ratele de incidenţă pentru cancerul hepatic (numai la femei), cancerul de corp uterin, vezica biliară, testicular şi colorectal.
„Creşterea ratelor de cancer în rândul acestui grup mai tânăr de persoane indică schimbări generaţionale în ceea ce priveşte riscul de cancer şi serveşte adesea ca un indicator timpuriu al viitoarei poveri de cancer. Fără intervenţii eficiente la nivelul populaţiei şi pe măsură ce riscul ridicat în generaţiile mai tinere este transferat pe măsură ce indivizii îmbătrânesc, o creştere generală a poverii cancerului ar putea apărea în viitor, oprind sau inversând decenii de progres împotriva bolii”, a adăugat dr. Ahmedin Jemal, vicepreşedinte senior la Societatea Americană de Cancer şi autor principal al studiului.
„Datele evidenţiază o nevoie critică de a identifica şi aborda factorii de risc subiacenţi în populaţiile Gen X şi Millennial pentru a informa strategiile de prevenire”, a adăugat el.
„Creşterea poverii cancerului în rândul generaţiilor tinere subliniază importanţa necesităţii ca persoanele de toate vârstele să aibă acces la asigurări de sănătate accesibile şi complete, un factor cheie în rezultatele cancerului”, a declarat Lisa Lacasse, preşedinta Societăţii Americane de Acţiune împotriva Cancerului (ACS CAN).
Ea a semnalat necesitatea ca guvernul american să extindă sistemul de asigurări de sănătate la nivel naţional, şi să continue să aloce permanent subvenţii fiscale îmbunătăţite aîn cadrul Legii privind asistenţa medicală accesibilă (Affordable Care Act), care a extins accesul la îngrijire pentru milioane de americani.
*O listă a tuturor generaţiilor/grupurilor de vârstă şi numele acestora în funcţie de anul naşterii:
Marea generaţie: născuţi între 1901 şi 1924
Generaţia tăcută: născuţi între 1928 şi 1945
Baby Boomers: născuţi între 1946 şi 1964
Generaţia Jones: născuţi între 1955 şi 1965
Generaţia X: născuţi între 1965 şi 1980
Xennials: născuţi între 1977 şi 1983
Milenialii: născuţi între 1981 şi 1996
Generaţia Z: născuţi între 1997 şi 2010
Generaţia Alpha: născuţi după 2010 – mijlocul lui 2020