Germania a dat startul celei mai mari reforme spitaliceşti din istoria sa

Germania a dat startul celei mai mari reforme spitaliceşti din istoria sa

Politicienii germani au propus investiţii de 50 de miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii spitalelor la nivel naţional în  următorii zece ani.

Germania a dat recent startul celei mai mari reforme a sectorului spitalicesc din istoria sa, care va fi probabil ultimul proiect major al cancelarului Olaf Scholz şi al ministrului sănătăţii Karl Lauterbach înainte de alegerile naţionale de la sfârşitul lunii februarie, anul viitor.

„Avem cel mai scump sistem spitalicesc din Europa, costurile cresc brusc, dar calitatea nu se îmbunătăţeşte”, a declarat Lauterbach. „Acum depăşim acest sistem”.

O parte a reformei este un aşa-numit fond de transformare a spitalelor de până la 50 de miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani pentru a face sistemul mai eficient şi a reduce costurile. Sectorul reprezintă cea mai mare parte din cheltuielile extraordinar de ridicate din Germania pentru îngrijirea sănătăţii, în jur de aproximativ 400 de miliarde de euro pe an.

Legea a fost adoptată de Bundestag la mijlocul lunii octombrie şi a depăşit ultimul obstacol vineri, când a fost aprobată de Bundesrat cu o majoritate strânsă.

Bundesrat reprezintă statele federale, care sunt responsabile de planificarea spitalelor în Germania şi care au fost foarte critice faţă de proiect. Până în ultima clipă nu a fost clar cum vor vota statele.

Premierul din Brandenburg, Dietmar Woidke - un social-democrat la fel ca Scholz şi Lauterbach - chiar şi-a concediat ministrul reformei în domeniul sănătăţii în timpul dezbaterii pentru a-şi asigura votul împotriva planului în forma sa actuală.

O parte a reformei este un nou sistem de rambursare pentru spitale. În prezent, spitalele primesc bani doar pe baza numărului de operaţii pe care le efectuează.

În cadrul noului sistem, însă, 60 % din costuri vor fi plătite printr-o sumă fixă pentru furnizarea de personal şi echipamente pentru anumite operaţii. Noul sistem este conceput pentru a elimina stimulentele de a efectua din ce în ce mai multe proceduri, dintre care unele nu sunt necesare din punct de vedere medical, comentează Politico.

În acelaşi timp, spitalele trebuie să îndeplinească standarde stricte de calitate pentru a primi bani pentru operaţii. Obiectivul este ca, după reformă, doar spitalele mari, bine echipate, să efectueze operaţii complexe, cum ar fi tratamentul cancerului.

Fondul de transformare trebuie să sprijine această reorganizare şi să acopere costurile. O parte din aceasta include fuziuni şi închideri ale celor aproximativ 1.700 de spitale din Germania.

Legea este programată să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, dar noua structură urmează să fie pusă în aplicare pe parcursul mai multor ani, până în 2029.

viewscnt