Gigantul IT american Google a lansat în Thailanda un program de inteligenţă artificială, care poate detecta retinopatia diabetică, o boală ce poate provoca orbire permanentă.
Programul de screening pentru ochi din Thailanda vine după un program similar al Google introdus în India şi arată dorinţa marilor grupuri de tehnologie de a arăta beneficiile sociale ale noilor tehnologii cu inteligenţă artificială (AI).
”Ca societate, avem responsabilitatea de a folosi AI în cel mai bun mod posibil", a declarat Kent Walker, vicepreşedinte al companiei pentru afaceri globale, în discursul susţinut la un eveniment Google de la Bangkok.
Programul Google din Thailanda a fost anunţat în parteneriat cu spitalul thailandez Rajavithi, după ce un studiu comun anterior a constatat că programul AI are o rată de precizie de 95% atunci când vine vorba de detectarea retinopatiei diabetice, comparativ cu 74% în cazul detectării de către medicii.
Programul analizează rezultatele monitorizării ochiului pacienţilor pentru a evalua dacă acestea prezintă riscul de pierdere a vederii, ceea ce le permite celor afectaţi să beneficieze de un tratament preventiv.
Thailanda este unul dintre cei mai importanţi producători de zahăr din lume, iar consumul ridicat de zahăr este comun printre cei 69 de milioane de locuitori, potrivit Reuters.
Guvernul thailandez a declanşat o campanie pentru reducerea alimentaţiei care poate duce la diabet şi a introdus screening-ul ocular în programele naţionale de sănătate începând din 2015.
Thailanda are doar aproximativ 1.400 de medici oftalmologi pentru cei 5 milioane de pacienţi cu diabet zaharat, care riscă pierderea vederii, a declarat directorul adjunct al spitalului Ravajithi, Paisan Ruamviboonsuk.
Prin implementarea programului, Thailanda speră să atingă o rată a screeningului la nivel naţional de 60%.
Retinopatia diabetică este o afecţiune a vaselor de sânge ce hrănesc retina. Acestea slăbesc, se rup şi eliberează sânge în retină, reducând vederea. De asemenea, vasele de sânge nu mai reuşesc să aducă substanţe nutritive şi oxigen necesare retinei. Evoluţia bolii este progresivă şi duce la orbire fără tratament adecvat.
În octombrie, Google a anunţat că va acorda anul viitor aproximativ 25 de milioane de dolari la nivel global proiectelor umanitare şi de mediu care încearcă să utilizeze AI pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor.