Grăsimea care până acum era îndepărtată din formulele pentru sugari benefică dezvoltării neuronale a bebeluşilor susţin cercetătorii americani

Grăsimea care până acum era îndepărtată din formulele pentru sugari benefică dezvoltării neuronale a bebeluşilor susţin cercetătorii americani

Rezultatele unui studiu clinic realizat de cercetătorii de la Universitatea din Kansas publicat în "Journal of Pediatrics" arată că sugarii care consumă formula care conţine membrană globulară de grăsime din lapte (MFGM) au un scor mai mare în testele de dezvoltare cognitivă, a limbajului şi motorie decât sugarii care consumă o formulă pe bază de lapte care nu conţinea MFGM.

Membrana globulară de grăsime este un strat complex care în mod normal înconjoară grăsimea în lapte şi conţine substanţe nutritive şi care până acum era îndepărtată din majoritatea formulelor lactate pentru sugari deoarece în formula omogenizata aceste legături sunt rupte.

Conform cercetătorilor, formula de lapte pentru sugari care păstrează intactă membrana globulară de grăsime este mai apropiată de compoziţia bioactivă a laptelui uman.

"Laptele normal, inclusiv laptele uman, este compus din picături de grăsime, care sunt înconjurate de o membrană care conţine substanţe nutritive potenţial importante, inclusiv proteine, zaharuri şi lipide", a declarat co-autorul studiului John Colombo, director al Life Span Institute de la Universitatea din Kansas, citat de sciencedaily.com.

Pentru a realiza noua cercetare, autorii au analizat 451 de sugari înscrişi într-un studiu clinic controlat multicentric, personalizat, realizat în 2014 şi 2015, în China. Dintre aceştia, 291 au finalizat studiul. Bebeluşii participanţi au fost evaluaţi folosind scala Bayley a dezvoltării sugarului, ediţia a treia, un test utilizat frecvent în neurodezvoltare.

În urma analizei, rezultatele studiului clinic au atestat că sugarii care au primit formula cu MFGM bovină adăugată şi lactoferină bovină au avut scoruri de dezvoltare mai mari de la vârsta de 4 până la 9 luni, un profil de neurodezolvtare accelerat la vârsta de 1 an, o îmbunătăţire a atenţiei susţinute la 1 an şi unele rezultate lingvistice îmbunătăţite la 18 luni.

Totodată, dezvoltarea metabolică a sugarilor nu a fost afectată de formula adăugată de MFGM, iar sugarii care au primit formula MFGM au avut semnificativ mai puţine probleme adverse gastrointestinale şi respiratorii asociate până la vârsta de 18 luni, se mai arată în concluziile cercetării.

Cercetarea a fost sponsorizată de producătorul de lapte praf Mead Johnson Nutrition.

viewscnt