Ciclurile hormonale ale femeilor nu numai că le fac mai predispuse la dependenţa de droguri şi medicamente dar afectează şi mai mult mecanismele declanşatoare care duc la recidivă a relevat un nou studiu al Vanderbilt University.
Constatările sunt deosebit de semnificative, deoarece nu există practic studii legate de dependenţa femeilor care să ţină cont de aceste cicluri.
Erin Calipari, profesor asistent de farmacologie în cadrul Centrului Vanderbilt pentru dependenţă subliniază faptul că femeile reprezintă o populaţie deosebit de vulnerabilă, cu rate mai mari de dependenţă ca urmare a expunerii la droguri sau medicamente, dar până acum studiile de dependenţă s-au concentrat în primul rând asupra mecanismelor care stau la baza acestor efecte la bărbaţi. Lucrarea a fost publicată recent în revista ”Nature Neuropsychopharmacology”.
Studiul ei a constatat că, atunci când nivelurile de hormoni legaţi de fertilitate sunt ridicate, femeile învaţă mai repede, fac mai puternice asociaţii în mediul lor şi sunt mai predispuse să obţină recompense ceea ce le face mai vulnerabile de a deveni dependente, scrie sciencedaily.com.
”Femeile care devin dependente de droguri şi medicamente o fac în baza unui proces fundamental diferit faţă de bărbaţi. Este important să înţelegem acest lucru, deoarece este primul pas în dezvoltarea de tratamente eficiente”, a spus Calipari.
Cercetătorii susţin că următorul pas ar fi înţelegerea modului specific în care schimbările hormonale afectează creierul femeii şi, în cele din urmă, dezvoltarea medicamentelor care ar putea ajuta. Până atunci centrele de tratament ar putea utiliza acest studiu pentru a educa femeile despre legăturile lor mentale mai puternice cu locuri şi obiecte.
Aceasta ar putea însemna o şansă mai mare de a ocoli recidiva, de exemplu prin evitarea vizitării unui loc în care au folosit droguri sau chiar prin evitarea tipului de lingură pe care au folosit-o în acest proces.
Cercetătorii au evitat până acum utilizarea animalelor de sex feminin în studiile medicale, astfel încât să nu fie nevoiţi să ţină cont de influenţele ciclurilor hormonale. Ca urmare, dezvoltarea medicamentelor s-a axat adesea pe corectarea disfuncţiilor la bărbaţi, ceea ce explică de ce femeile nu răspund adesea la medicamentele sau tratamentele disponibile, la fel că bărbaţii, susţin autorii cercetării.
În noul studiu, şobolanii masculi şi femele au fost lăsaţi să consume cocaină prin intermediul unei pârghii care o dată împinse activa un semnal luminos care să evidenţieze frecvenţa dozării şi le oferea acestora iluzia unei recompense.
Atunci când nivelurile de hormoni au fost mai ridicate, şobolanii femele au făcut o asociere mai puternică cu lumina şi au fost mult mai susceptibile de a conţinuă să împingă pârghia mai mult pentru a obţine o cantitate şi mai mare de cocaină.În cele din urmă, femeile erau dispuse să ”plătească” mai mult pentru a obţine cocaină.
Rezultatele sunt transferabile oamenilor prin analiză comportamentală.
Există date epidemiologice care spun că femeile sunt mai vulnerabile la consumul de droguri sau medicamenteîn sensul că trecerea la dependenţă este mai rapidă şi au mai multe probleme cu pofta şi recăderea, dar este neclar care sunt factorii, au concluzionat autorii studiului.
Această nouă cercetare nouă se bazează pe lucrări anterioare prin care cercetătorii au stabilit că estrogenul intensifică în creier secreţia de dopanina ca o formă de recompensă pentru consumul de cocaină sau medicamente.