Implicarea farmaciştilor în supravegherea pacienţilor ar putea reduce spitalizările repetate, arată un studiu realizat în Marea Britanie

Implicarea farmaciştilor în supravegherea pacienţilor ar putea reduce spitalizările repetate, arată un studiu realizat în Marea Britanie

Pacienţii externaţi din spitale care au de luat medicamente pe bază de prescripţie medicală riscă mai putin să se reinterneze dacă sunt supravegheaţi de un farmacist pe perioada administrării tratamentelor, sugerează un nou studiu realizat în Marea Britanie.

Urmărirea telefonică din partea farmaciştilor a fost de mai mult timp asociată cu rate mai mari de pacienţi care îşi iau medicamentele aşa cum le-au fost prescrise, notează autorii cercetării în ”British Journal of Pharmacy”.

Dar cercetările de până acum nu au oferit o imagine clară asupra eventualelor beneficii suplimentare, cum ar fi reducerea complicaţiilor care trimit pacienţii externaţi recent înapoi în spital.

Pentru studiul actual, cercetătorii au comparat rezultatele pentru 221 de pacienţi adulţi programaţi să primească apeluri de la farmacişti în termen de o săptămână şi din nou la una şi trei luni, cu rezultatele unui grup de control de 221 de pacienţi, care nu au fost supravegheaţi de farmacişti.

Toţi participanţii aveau de luat 10 sau mai multe medicamente prescrise, şi aproape două treimi au fost în vârstă de 65 sau mai mult.

Comparativ cu pacienţii care nu au primit apeluri, cei care au primit toate cele trei apeluri de urmărire au înregistrat cu 78% mai puţine riscuri de a fi spitalizaţi din nou în termen de 30 de zile şi un risc mai mic cu 66% de a fi reinternaţi în termen de 90 de zile, se arată în concluziile studiului.

”Pacienţii care au primit apelurile telefonice au devenit mai putin preocupaţi de tratamentul lor şi au existat dovezi că le-am îmbunătăţit comportamentul faţă de administrarea medicamentelor. Rata scăzută de respitalizare a condus la economii financiare semnificative, iar pacienţii au fost foarte mulţumiţi de noul serviciu”, a spus autorul principal al studiului, James Charles McElnay, cercetător la Queens University Belfast din Marea Britanie, citat de Reuters.

Până la sfârşitul studiului, pacienţii care au primit toate sau unele dintre apelurile farmaciştilor au fost mai convinsi de necesitatea de a lua toate medicamentele prescrise decât de cei care nu au primit apelurile.

Ca urmare a apelurilor de la farmacişti, pacienţii au avut, de asemenea, mai puţine preocupări legate de siguranţa tratamentului şi efectele secundare.

viewscnt