Imunoterapia pentru psoriazis poate reduce riscul de boli cardiace, arată un studiu realizat în SUA

Cercetătorii americani au descoperit că tratamentul psoriazisului, o boală cronică inflamatorie de piele, cu medicamente care ţintesc activitatea sistemului imunitar poate reduce riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare. 

Descoperirile subliniază modul în care imunoterapiile ce tratează afecţiuni inflamatorii ar putea juca un rol în reducerea riscului de boli cardiovasculare.

În mod normal, un infarct este cauzat de unul din cei cinci factori de risc: diabetul, hipertensiunea, colesterolul crescut, istoricul familial sau fumatul. Studiul nostru prezintă dovezi pentru existenţa unui nou factor de risc, inflamaţia care este critică atât pentru dezvoltarea, cât şi pentru progresia aterosclerozei într-un infarct”, a spus dr. Nehal N. Mehta, director al Laboratorului de Inflamaţii şi Boli Cardiometabolice de la National Heart, Lung and Blood Institute din SUA, citat de sciencedialy.com.

Cercetătorii au furnizat pentru prima dată dovada că tratamentul pentru afecţiuni inflamatorii cunoscut cu terapie biologică a fost asociat cu o reducere a riscului de boală arterială coronariană, în particular în cazul plăcii predispuse la rupere ce de multe ori duce la infarct.

Psoriazisul, o boală de piele comună ce afectează între 3% şi 5% din populaţia americană, este asociată cu inflamaţia sistemică ridicată, ce creşte riscul de boli ale vaselor de sânge şi de diabet.

Inflamaţia apare când mecanismul de apărare al organismului combate infecţia sau boala, dar acesta îşi poate deveni propriul inamic când este declanşat, de exemplu, de lipoproteine cu densitate mică ce intră în pereţii arterelor.

Răspunsul inflamator rezultat poate cauza cheaguri de sânge, ce blochează arterele şi pot conduce la infarct şi accident vascular cerebral.

Persoanele cu boli inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic sau psoriazis prezintă un risc mult mai mare pentru evenimente cardiovasculare.

Mai mult de 15 milioane de americani şi mult mai mulţi oameni din toată lumea suferă de boala cardiovasculară arterosclerotică. Infarctul apare la 750.000 de persoane în fiecare an în Statele Unite, iar global, mai mult de 7 milioane de oameni au suferit infarcturi în 2015.

Datele din prezent provin dintr-un studiu observaţional al grupului NIH Psoriasis Artherosclerosis Cardiometabolic Initiative, ce a avut 290 de pacienţi cu psoriazis, din care 121 cu un nivel moderat şi sever şi s-au calificat pentru terapia biologică aprobată de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA).

Timp de un an, cercetătorii au urmărit pacienţii eligibili, din care toţi aveau un risc cardiovascular scăzut, şi i-au comparat cu cei ce au ales să nu primească terapie biologică. Rezultatele studiului au arătat că terapia biologică a fost asociadă cu o reducere de 8% a plăcii arteriale coronariene.

Descoperirile ce ne-au intrigat cel mai mult au fost cele care ne-au arătat că subcomponentele plăcii coronariene s-au schimbat în timpul unui an, inclusiv miezul necrotic şi componentele necalcificate, ce sunt responsabile pentru majoritatea infarcturilor”, a menţionat Mehta.

O cercetare anterioară a făcut legătura dintre psoriazis şi dezvoltarea prematură a plăcii coronariene cu risc ridicat. Acum, echipa lui Mehta a arătat schimbări benefice în această placă atunci când psoriazisul este tratat cu terapie biologică - chiar şi fără schimbări în alţi factori de risc cardiovasculari cum ar fi colesterolul, glucoza sau presiunea sanguină.

Acesta pare să fie un efect anti-inflamator. În absenţa îmbunătăţirii în cazul altor factori de risc cardiovasculari şi fără a adăuga o medicaţie nouă pentru colesterol, placa moale a pacienţilor tot s-a îmbunătăţit. Singura schimbare a fost severitatea bolii de piele”, a explicat Mehta.

Cercetătorii au spus că este necesară efectuarea unei studii ulterioare pentru a confirma rezultatele. "Datele noastre sunt observaţionale, deci paşii următori ar trebui să reprezinte teste personalizate, controlate”, a concluzionat Mehta.

viewscnt