Riscurile de apariţie a carcinomului glotic la copii şi adulţi tineri au crescut în ultimele trei decenii, potrivit unui studiu retrospectiv, în cadrul căruia cercetătorii au analizat datele provenite de la pacienţi cu carcinom glotic diagnosticaţi de la mijlocul anului 1990 până la jumătatea anului 2018.
Cancerul glotic este o formă de cancer laringian care cuprinde etajul mediu format din corzile vocale.
Constatările ar putea sugera medicilor să reconsidere modul în care gestionează leziunile papilar laringiene la pacienţii tineri.
”Nu am întâlnit niciodată un pacient cu cancer la nivelul corzilor vocale în vârstă de 30 de ani sau mai tânăr în prima jumătate a carierei mele”, a declarat dr. Steven M. Zeitels de la Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School din Boston, citat de Reuters.
Însă lucrurile s-au schimbat sensibil, susţin cercetătorii, care şi-au prezentat concluziile în publicaţia ”Annals of Otology, Rhinology and Laryngology”.
Astfel, dacă între jumătatea anului 1990 şi jumătatea anului 2004 un număr de 112 pacienţi au fost diagnosticaţi cu carcinom glotic, nici unul dintre ei nu era mai tânăr de 31 de ani.
Însă între mijlocul anului 2004 şi jumătatea anului 2018, dintre cei 241 de pacienţi diagnosticaţi cu carcinom glotic, trei au avut vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani, trei au avut vârsta între 20 şi 25 de ani, iar cinci - între 26 şi 30 de ani.
Trei dintre cei 11 pacienţi tineri au avut un istoric de fumat. De asemenea, 10 dintre pacienţi au fost testaţi pozitiv pentru un tip de papiloma virus uman (HPV) cu risc ridicat.
Niciunul dintre cei 11 pacienţi mai tineri nu a fost tratat anterior pentru papilomatoza respiratorie recurentă (RRP), deşi iniţial au fost suspectaţi de acestă boală, înainte de biopsie, din cauza morfologiei leziunilor şi a vârstei tinere.