Inima ar putea avea o capacitate ascunsă de a se repara singură. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

Inima ar putea avea o capacitate ascunsă de a se repara singură. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

După o insuficienţă cardiacă severă, capacitatea inimii de a se vindeca prin formarea de noi celule este foarte scăzută. Cu toate acestea, după ce a primit tratament cu suport cardiac de susţinere, capacitatea unei inimi deteriorate de a se repara cu noi celule musculare devine semnificativ mai mare, chiar mai mare decât la o inimă sănătoasă, conform unui nou studiu a cercetătorilor de la Institutul Karolinska publicat joi în revista Circulation.

Capacitatea inimii umane de a se reînnoi prin regenerarea celulelor sale musculare, miocitele, este foarte limitată. Până acum nu se ştia ce se întâmplă cu această capacitate atunci când inima este afectată de insuficienţă cardiacă severă.

Cercetătorii de la Karolinska au descoperit că, după o leziune, rata de reînnoire celulară este chiar mai scăzută decât într-o inimă sănătoasă. Tratamentul standard pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă avansată este o pompă implantată chirurgical care ajută la propulsarea sângelui, un aşa-numit dispozitiv de asistenţă ventriculară stângă (LVAD).

Pornirea mecanismului de reparare

În mod surprinzător, cercetătorii au constatat că pacienţii cu o astfel de pompă cardiacă, care au arătat o îmbunătăţire semnificativă a funcţiei lor cardiace, pot regenera celulele musculare cardiace la o rată de peste şase ori mai mare decât în cazul inimilor sănătoase.

„Rezultatele sugerează că ar putea exista o cheie ascunsă pentru a porni propriul mecanism de reparare al inimii”, spune Olaf Bergmann, cercetător principal la departamentul de biologie celulară şi moleculară de la Karolinska, unul dintre autorii lucrării, într-un comunicat.

Mecanismul din spatele efectului este încă necunoscut şi nu există încă nicio ipoteză care să îl explice.

„Este dificil de spus. În datele existente nu putem găsi o explicaţie pentru acest efect, dar acum vom continua să studiem acest proces la nivel celular şi molecular”, spune cercetătorul.

Descoperirile deschid posibilitatea de a dezvolta noi terapii pentru pacienţii cu afecţiuni cardiace grave, care să stimuleze capacitatea inimii de a se repara singură după o leziune. În acest fel, pacienţii nu ar mai trebui să se bazeze doar pe transplanturi de inimă sau pe alte tipuri de suport mecanic pe termen lung.

Acest lucru oferă o oarecare speranţă că recuperarea după un incident cardiac poate fi cumva stimulată, potrivit cercetătorilor.

Determinarea vârstei celulelor

În general, este dificil să se determine vârsta celulelor din corpul uman şi să se decidă care celule sunt noi şi care sunt vechi. Cu toate acestea, prin utilizarea unei metode concepute anterior de laboratorul de celulele stem, de la Karolinska, grupul a reuşit să numere rata de reînnoire a miocitelor din inimă.

Metoda se bazează pe faptul că procentul de carbon radioactiv din atmosferă şi, ulterior, din celulele umane, a scăzut constant de la interzicerea testelor nucleare în 1963. Pentru fiecare an următor, există un pic mai puţină radioactivitate în celulele nou formate , ceea ce înseamnă că acestea pot fi „datate”.

Studiul a fost realizat în strânsă colaborare cu cercetători de la Universitatea din Utah.

viewscnt