Înrolarea pacienţilor cu cancer în studii clinice este îngreunată mai ales de bariere administrative, arată un studiu realizat în SUA

Înrolarea pacienţilor cu cancer în studii clinice este îngreunată mai ales de bariere administrative, arată un studiu realizat în SUA

Doar o mică parte dintre pacienţii cu cancer se oferă voluntari pentru studii clinice, iar unul dintre principalele motive este că barierele administrative din sistemul medical îngreunează înrolarea voluntarilor şi nu lipsa de interes, arată un nou studiu realizat în Statele Unite.

Motivul pentru care majoritatea pacienţilor nu sunt înrolaţi în studii clinice nu ţine de pacient, ci de toate barierele din faţa lui, inclusiv factori structurali şi clinici. Majoritatea pacienţilor au parte de îngrijiri medicale în unităţi destinate bolnavilor de cancer, dar acestea nu au decât rareori de a face cu cercetarea medicală. De obicei nu există un studiu clinic disponibil pentru pacient”, a spus autorul principal al studiului, Joseph Unger, cercetător în servicii de sănătate şi biostatistician la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, citat de Reuters.

Chestionarele au arătat că până la 50% din pacienţii cu cancer eligibili au spus că ar participa la studiu clinic, dar noua cercetare arată că doar 8% au fost efectiv înrolaţi într-un studiu.

Echipa de cercetare a analizat literatura medicală căutând materiale ce examinează motivul pentru care pacienţii nu participau în studiile clinice.

Cercetătorii au analizat 13 studii ce au inclus în total 8.883 de pacienţi. Pentru 55,6% din pacienţii analizaţi nu a fost disponibil niciun studiu clinic la instituţiile la care erau trataţi, conform raportului prezentat în ”Journal of the National Cancer Institute”.

Trebuie să găsim moduri în care să facem studiile disponibile pacienţilor sau pacienţii disponibili studiilor. Pentru a aduce studiile la pacienţi, sunt necesare mari schimbări. Trebuie să facem studiile disponibile la mai multe centre sau să oferim mai multor centre capacitate de a participa sau putem permite pacienţilor să călătorească pentru a ajunge la studii pregătite”, a explicat Unger.

Studiul a arătat că ratele de participare sunt mai mari pentru cancerul pediatric, de aproximativ 30%, ceea ce ar explica de ce ”ratele de supravieţuire în pediatrie au ajuns mai mari decât în cazul adulţilor”.

viewscnt