Conform unui studiu recent cercetătorii au observat că indivizii cu o insecuritate alimentară prezintă un risc crescut de obezitate.
Rezultatele cercetării au arătat de asemenea că persoanele ce trăiesc în ”deşerturi ale alimentaţiei” (zone în care accesul la mâncare adecvată este limitat) prezintă şi ele un risc ridicat de obezitate.
Conform National Health and Nutrition Examination Survey, peste o treime din adulţii americani sunt obezi. În acelaşi timp, obezitatea este a doua cauza a decesului prematur în America de Nord şi Europa.
Folosind infornaţii de la National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health (Add Health) şi de la Modified Retail Food Environment Index (mRFEI) din Center od Disease Control (CDC) – un studiu naţional ce măsoară ”deşerturile alimentaţiei”, studiul este primul de acest fel care evaluează relaţia dintre insecuritatea alimentară şi traiul într-un deşert al alimentaţiei, asupra obezităţii.
Cercetarea a fost realizată de profesorii de politici publice, Alexander Testa şi Dylan Jackson de la Universitatea din Texas, San Antonio.
Insecuritatea alimentară, prin definiţie, reprezintă imposibilitatea de a dobândi mâncare adecvată din cauza lipsei resurselor. În 2016, un număr estimativ de 15,6 milioane de gospodării (12,3 procente) din SUA au fost considerate ca fiind supuse insecurităţii alimentare. ”Deşerturile alimentare” sunt zone geografice unde rezidenţii nu au acces la supermarket sau la magazine alimentare.
Referitor la rezultatele studiului, prof. Testa a constatat: ”Studiul nostru subliniază importanţa nutriţiei adecvate pentru sănătate. Milioane de oameni nu au suficientă mâncare şi trăiesc în comunităţi unde opţiunile accesibile de mâncare sănătoasă nu sunt disponibile. Pentru a combate obezitatea, este important să ne asigurăm că oamenii au acces constistent la mâncare nutritivă”, citat de sciencedialy.com.
Luând în considerare sexul şi rasa, cercetătorii au observat că femeile sunt mai predispuse să prezinte obezitate ca un rezultat al insecurităţii alimentare, în comparaţie cu bărbaţii, ceea ce ar putea fi cauzat de faptul că femeile sunt mai predispuse să îşi protejeze copiii de insecuritate alimentară reducând propriul consum nutritiv.