Un studiu realizat în Germania sugerează că intervenţiile terapeutice preventive pot reduce semnificativ riscul de depresie.
Studiul a fost realizată de cercetători de la Universitatea Tehnică din München şi de la Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg, iar rezultatele au fost publicate în "The Lancet Psychiatry".
Cercetătorii au realizat o meta-analiză a studiilor realizate pe această temă în ultimii ani, iar concluzia cercetării a fost că participanţii care au beneficiat de intervenţiile timpurii au avut un risc mult mai mic de a dezvolta depresie clinică în următoarele 12 luni.
Simptomele obişnuite ale depresiei includ lipsa de motivaţie, tulburări de somn, lipsă de interes şi anxietate persistentă.
Medicii pun diagnosticul de depresie clinică doar după ce aceste simptome ating anumite praguri predefinite. "De obicei, tratamentul pentru depresie începe doar după ce simptomele îndeplinesc criteriile clinice", a explicat prof. David Ebert, profesor de psihologie la Universitatea Tehnică din München.
Totuşi, acest standard de tratament a început să fie contestat în ultimii ani, iar cercetătorii germani au considerat că analiza literaturii ştiinţifice existente pe acest subiect ar putea ajuta la înţelegerea rolului intervenţiilor timpurii cu scop preventiv.
După a analiza a peste 1.000 de studii internaţionale, din care 30 de studii au fost selectate pentru a obţine date individuale despre circa 3.600 de pacienţi (în tratament sau în grupuri de control), cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de depresie după 6 luni de la intervenţia preventivă a scăzut cu 42% la pacienţii care au primit terapie faţă de cei din grupurile de control, fără intervenţie terapeutică. După 12 luni, riscul era mai mic cu 33%.
Intervenţiile terapeutice preventive s-au făcut în 6 până la 12 şedinţe, realizate fie în cabinet, fie digital (telemedicină). Şedinţele au inclus terapie comportamentală, formare pentru focalizare pe rezolvare a problemelor şi exerciţii pentru îmbunătăţirea somnului.
Potrivit rezultatelor studiului, succesul intervenţiilor nu a depins de factori precum vârsta, sexul sau nivelul de educaţie. Totuşi, rata de succes a fost mai ridicată la persoanele care nu au mai fost tratate anterior pentru depresie.