Un studiu de modelare publicat în jurnalul ”The Lancet Oncology” a estimat că există aproape 400.000 de noi cazuri anuale de cancer pediatric, în timp ce înregistrările actuale arată doar în jur de 200.000 de cazuri.
Noul model face predicţii pentru 200 de ţări şi estimează că numărul cazurilor nediagnosticate ar putea însemna mai mult de jumătate din total în Africa, Asia Sud-Centrală şi Insulele Pacificului. Prin contrast, în America de Nord şi Europa doar 3% din cazuri rămân nediagnosticate. Dacă nu se vor face îmbunătăţiri, autorii studiului estimează că aproape 3 milioane de cazuri ulterioare vor fi ratate între 2015 şi 2030.
”Modelul nostru sugerează că aproape unul din doi copii cu cancer nu vor fi niciodată diagnosticaţi şi ar putea deceda netrataţi. Estimări precise ale incidenţei cancerului pediatric sunt critice pentru a ajuta să strabilească priorităţile sistemului de sănătate şi să se facă planuri pentru diagnosticarea eficientă şi tratamentul tuturor copiilor cu cancer” a spus autorul principal al studiului, Zachary Ward, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din S.U.A., citat de sciencedialy.com.
Estimările anterioare pentru incidenţa totală globală a cancerului pediatric s-au bazat pe informaţii din registrele de cancer, ce identifică cazurile în populaţiile definite. Oricum, 60% din ţările din toată lumea nu au astfel de registre sau acoperă doar o mică parte din populaţia totală. Mulţi pacienţi nu sunt diagnosticaţi şi prin urmare nu sunt înregistraţi. Acest lucru poate fi cauzat de lipsa accesului la serviciile de sănătate, cu pacienţi ce mor acasă nediagnosticaţi sau de un diagnostic greşit.
Noul model dezvoltat pentru acest studiu, modelul de microsimulare ”Global Childhood Cancer”, încorporează datele de la registrele de cancer din ţările unde acestea există, combinându-le cu date de la World Health Organisation's Global Health Observatory, studii de sănătate demografice şi studii legate de gospodării dezvoltate de UNICEF.
Autorii studiului furnizează estimări ale diagnosticării insuficiente pentru fiecare din cele 200 de ţări. Ei estimează că în 2015 au fost 397.000 de cazuri de cancer pediatric global, în comparaţie cu 224.000 ce au fost înregistrate ca diagnosticate. Acest lucru sugerează că 43% (172.000 de cazuri) din cazurile globale de cancer pediatric au fost nediagnosticate. Au existat variaţii regionale substanţiale, ce variau de la 3% atât în Europa de Vest (120 de cazuri nediagnosticate dintr-un total de 4.300 de noi cazuri) şi America de Nord (300 din 10.900 de cazuri) la 57% (43.000 din 76.000 de noi cazuri) în Africa de Vest.
În majoritatea regiunilor din lume, numărul noilor cazuri de cancer pediatric este în scădere sau stabil. Oricum, autorii estimează că 92% din toate noile cazuri apar în ţări sărace sau aflate la un nivel mediu de dezvoltare, o proporţie mai mare decât s-a crezut anterior.
Cea mai comună formă de cancer pediatric în majoritatea regiunilor lumii în 2015 s-a dovedit a fi leucemia limfoblastică acută, cu exceptaţia notabilă a Africii Subsahariene.
Au fost în jur de 75.000 de noi cazuri global, inclusiv aproape 700 în Europa de Nord, peste 1.500 în Africa de Vest, peste 3.500 în Africa de Est şi aproape 30.000 în Asia sud-centrală.
În Africa de Est şi de Vest, limfomul Burkitt a fost mai comun, cu peste 4.000 de cazuri în Africa de Est şi peste 10.000 în Africa de Vest. De exemplu, au existat în jur de 1.000 de cazuri în Republica Democrată Congo şi Etiopia, în timp ce în Marea Britanie au fost în jur de 20.
Sistemele de sănătate în ţările sărace sau medii eşuează clar în a asigura nevoile copiilor cu cancer. Asigurările de sănătate universale, o ţintă a United Nations Sustainable Development Goals, trebuie să includă cancerul pediatric ca o prioritate pentru a preveni decese inutile, susţin autorii cercetării.
Luând în considerare creşterea populaţiei, autorii estimează că între 2015 şi 2030 vor exista 6,7 milioane de noi cazuri de cancer pediatric în toată lumea. Din acestea, 2,9 milioane de cazuri vor fi ratate dacă performanţele sistemelor de sănătate nu se vor îmbunătăţi.