Doctorii din Australia spun că au identificat un al doilea caz de gemeni aparent creaţi dintr-un ovul şi doi spermatozoizi proveniţi de la bărbaţi diferiţi, o combinaţie de băiat-fată în care ADN-ul mamei este identic la ambii copii, dar ADN-ul tatălui variază la fiecare dintre gemeni.
Aceştia sunt numiţi gemeni semi-identici şi un nou studiu publicat în ”New England Journal of Medicine” la 27 februarie sugerează că astfel de gemeni sunt extraordinar de rari. Până acum unicul caz raportat a fost descoperit în 2007.
Practic, gemenii sunt fraterni (în cazul în care două ovuule şi doi spermatozoizi au creat doi embrioni separaţi) sau identici (în cazul în care un embrion se împarte în două înainte de reluarea dezvoltării normale pentru fiecare copil).
”Noua descoperire confirmă faptul că există acest al treilea tip de înfrăţire care nu este fraternă şi nici identică. Este un caz ciudat între cele două situaţii”, a declarat autorul principal al studiului dr. Michael Terrence Gabbett de la Queensland University of Technology din Brisbane pentru Reuters.
În cazul gemenilor australieni, care trăiesc în Brisbane şi au acum patru ani şi jumătate, ovulul mamei a fost fertilizat cu un spermatozoid purtând un cromozom X şi unul cu Y. La începutul sarcinii ambii fetuşi aveau aceeaşi placentă, motiv pentru care medicii au presupus că aceştia erau gemeni identici.
După opt săptămâni, o ecografie a relevat că un copil era de sex masculin, iar cealalt feminin, ceva imposibil pentru gemenii identici, ceea ce i-a făcut pe medici să realizeze că s-a întâmplat ceva extraordinar.
Cercetătorii spun că se pare că, după fertilizare, ADN-ul din ovule şi din cei doi spermatozoizi s-a împărţit pentru a crea trei embrioni. Doar doi au avut însă suficient ADN de la ovule şi din spermatozoizi pentru a fi viabili.
Băiatul şi fetiţa gemeni au au 100% din ADN-ul mamei lor, dar doar 78% din ADN-ul paternal este identic.
Singura situaţie raportată, pînă în prezent, a aşa-numitelor gemeni sesquizigotici a fost identificată în 2007.
Pentru a vedea dacă fenomenul ar putea fi mai frecvent decât credeau medicii, echipa Gabbett a examinat o bază de date internaţională cu 968 gemeni fraterni şi părinţii lor. Nici unul nu a arătat acelaşi model.
Din cauza combinaţiei ciudate a ADN-ului preluat de la cei doi taţi, medicii au fost preocupaţi de faptul că gemenii ar putea fi vulnerabili la cancerul organelor genitale.
”S-a dovedit că fata avea unele modificări aşa că, din nefericire, ea va trebui să-şi scoată ovarele, iar băiatul continuă să-şi monitorizeze testiculele cu ultrasunete.”, a precizat Gabbett.
De asemenea, fata a dezvoltat un cheag de sânge în braţ, dar acest lucru nu este considerat a fi legat de fertilizarea neortodoxă.
”Altminteri cei doi gemeni sunt copii frumoşi, sănătoşi şi sănătoşi”, a mai spus Gabbett.