Metodă de prevenire a formării de metastaze în cancerul pacreatic

Metodă de prevenire a formării de metastaze în cancerul pacreatic

O echipă de cercetători americani a identificat o metodă de prevenire a formării de metastaze în cancerul pancreatic, prin inhibarea unei proteine cu un rol important în deplasarea celulelor.

Un studiu prezentat recent în publicaţia Journal of Experimental Medicine arată că cercetătorii de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute au descoperit că inhibarea proteinei SNAI2 (snail family transcriptional repressor 2), numită şi proteina SLUG, poate preveni formarea de metastaze în cancerul pancreatic.

“Celulele cancerului pancreatic sunt binecunoscute pentru capacitatea lor de a evada din tumori. Chiar şi atunci când cancerul pancreatic este diagnosticat timpuriu, celule tumorale sunt de multe ori descoperite circulând prin organism”, a explicat dr. Cosimo Commisso, principalul autor al studiului, citat de sciencedaily.com.

“Studiul nostru sugerează că am putea reuşi să creăm tratamente care să oprească în primă fază celulele cancerului pancreatic să circule în alte părţi ale organismului, ceea ce reduce riscul de metastaze şi ajută mulţi pacienţii să supravieţuiească acestui tip de cancer cu o rată mare a mortalităţii”, a completat dr. Commisso.

Celulele cancerului pancreatic, ca orice tip de celulă canceroasă, se extind rapid şi consumă cu rapiditate nutrienţii din ţesuturile apropiate.

Pentru a obţine energia de care au nevoie, celulele canceroase stimulează căi metabolice celulale pe care celulele sănătoase nu le folosesc.

Echipa de cercetători condusă de dr. Commisso a pornit de la studierea modului în care celulele canceroase răspund la privarea de nutrienţi – mai ales la privarea de glutamină – pentru a identifica eventuale tratamente care să poată opri extinderea tumorilor.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când celulele canceroase rămân fără glutamină, proteina SLUG stimulează formarea de metastaze prin activarea tranziţie epitelio-mezenchimale (TEM).

Testele realizate în culturi celulare au arătat că inhibarea SLUG a redus capacitatea cancerului de a se extinde. De asemenea, cercetătorii au identificat că probele recoltate de la pacienţi care aveau un nivel înalt de proteină SLUG erau asociate cu şanse mai reduse de supravieţuire – un indiciu suplimentar că blocarea proteinei ar putea avea efecte benefice.

Unele proprietăţi biologice fac ca blocarea directă a SLUG să fie foarte greu de realizat, însă cercetătorii au identificat două proteine care interacţionează cu SLUG şi care pot fi ţintite de inhibitori - ERK şi eIF2 alfa.

De altfel, inhibitori ERK sunt în prezent testaţi în studii clinice ca tratament pentru cancer pancreatic şi pentru alte tpuri de cancer, iar un inhibitor eIF2 alfa tocmai a fost testat într-un studiu pe animale.

Cercetătorii urmează să realizeze noi studii pentru evaluarea impactului proteinei SLUG asupra nivelului de agresivitate al cancerului şi ratei de supravieţuire a pacienţilor.

Unele studii realizate în SUA au arătat că doar 3% dintre pacienţii cu cancer pancreatic la care se formează metastaze supravieţuiesc după 5 ani, comparativ cu o rată de supravieţuire de 37% în cazul pacienţilor fără metastaze.

Circa 57.000 de persoane din SUA sunt diagnosticate anual cu cancer pancreatic. Incidenţa cancerului pancreatic este în creştere în ultimii ani, cauzele nefiind clare.

viewscnt