Unii dintre cei mai bogaţi oameni din Statele Unite au anunţat investiţii de miliarde de dolari în ultimii ani în cercetarea medicală, în încercarea de a grăbi descoperirea unor noi terapii pentru bolile care afectează în prezent omenirea.
Cele mai mari investiţii în cercetarea medicală au fost anunţate de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care împreună cu soţia sa, Priscilla Chan, a lansat în 2016 “Chan Zuckerberg Initiative” (CZI), cu scopul de a dona 3 miliarde de dolari pentru a finanţa un program extrem de ambiţios, menit “să vindece toate bolile”.
Priscilla Chan, un medic pediatru, a explicat că ţinta iniţiativei nu este de a se ajunge la evitarea îmbolnăvirilor, un obiectiv imposibil de atins, ci de a reduce semnificativ frecvenţa şi gravitatea îmbolnăvirilor, potrivit businessinsider.com.
Zuckerberg a vândut aproape 30 de milioane de acţiuni ale companiei Facebook pentru a finanţa iniţiativa sa în domeniul medical, care a ajuns între timp la circa 5 miliarde dolari şi a început deja să finanţeze proiecte importante.
În 2017, organizaţia care gestionează iniţiativa lui Mark Zuckerberg a fondat o societate non-profit numită Biohub, care a acordat o finanţare de 50 milioane dolari unui grup de 47 de oameni de ştiinţă şi ingineri de la prestigioase universităţi americane.
Proiectul lui Mark Zuckerberg a fost privit cu scepticism la început în Statele Unite, însă alţi miliardari au salutat iniţiativa.
“Există aspiraţii şi există proiecte, iar proiectele sunt diferite din punctul de vedere al gradului de realism şi al posibilităţii de concretizare”, a declarat recent miliardarul Bill Gates pentru The New Yorker, comentând iniţiativa lui Mark Zuckerberg.
Bill Gates este, de altfel, un mare filantrop şi finanţează, de asemenea, cercetări în domeniul medical.
Anul trecut, Gates şi preşedintele Estée Lauder, Leonard Lauder, au anunţat că vor acorda 30 milioane dolari în următorii trei ani pentru a încuraja dezvoltarea de noi teste pentru diagnosticarea timpurie a maladiei Alzheimer.
Anunţul a fost făcut la lansarea programului “Diagnostics Accelerator” şi vine după ce, în noiembrie 2017, Bill Gates a realizat o investiţie personală de 50 milioane dolari în Dementia Discovery Fund (DDF), un fond de investiţii dedicat găsirii unor noi metode pentru prevenirea şi tratarea demenţei – în principal a maladiei Alzheimer.
DDF, fondat la iniţiativa fostului premier britanic David Cameron, propune să realizeze o conlucrare între autorităţile guvernamentale, sectorul farmaceutic şi organizaţiile caritabile.
Bill Gates a menţionat că a decis să facă aceste investiţii în urma unor experienţe personale cu membri ai familiei afectaţi de maladia Alzheimer.
Alzheimer, cea mai răspândită formă a demenţei, afectează circa 50 de milioane de persoane în întreaga lume şi ar putea afecta 131 de milioane de oameni în 2050, potrivit Alzheimer’s Disease International.
Gates şi Lauder au oferit finanţarea iniţială a Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF), o fundaţie creată de Lauder, însă şi alţi filantropi şi-au anunţat intenţia să ofere bani pentru diagnosticarea timpurie a maladiei.
Fundaţia va oferi finanţare oamenilor de ştiinţă şi medicilor din întreaga lume, care lucrează în instituţii academice, organizaţii de caritate sau companii de biotehnologie.
Într-o postare pe blogul său, Bill Gates a afirmat că în viitor diagnosticarea Alzheimer va fi “atât de simplă precum luarea unei probe sânge la analizele medicale anuale”.