O cercetare a unei echipe de biologi moleculari de la University of Kansas a descoperit o genă ce permite chlamydia să preia ADN-ul din mediul gazdă.
Conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, chlamydia trachomatis este cea mai comună afecţiune bacteriană transmisă sexual în SUA, cu un total de 1,7 milioane de cazuri în 2017.
Ratele sunt cele mai ridicate printre adolescenţi şi tineri adulţi. Netratată, chalmydia poate cauza orbire şi sterilitate. În afara SUA, chlamydia este principala infecţie bacteriană transmisă sexual din toată lumea.
"În prezent, antibioticele principale pentru tratarea chlamydia sunt doxiciclina şi azitromicina dar acestea sunt similare cu cu cele pentru acnee sau respectiv, infecţiile respiratorii. Acele medicamente nu afectează doar chlamydia, ci afectează mulţi alţi microbi, inclusiv microbiota. Dezvoltarea unei substanţe ce poate fi specifică pentru chlamydia este de o mare importanţă", a spus autorul principal Scott LaBrie, student doctorant în Department of Molecular Biosciences la KU, citat de sciencedaily.com.
Pentru a cauza boala, chalmydia trebuie să intre într-o celulă gază şi să se protejeze de apărarea acesteia, cât şi să se înmulţească în numere mari pentru a se putea răspândi către celulele înconjurătoare.
Mecanismele pe care multe bacterii le utilizează pentru a cauza boli sunt obţinute adesea prin împărţirea şi preluarea ADN-ului, molecula ce formează genele unui organism. Până acum, nu a fost bine înţeles modul prin care chlamydia obţine un ADN nou. Acum, folosind un nou instrument genetic, această cercetare a identificat o genă ce îi permite chlamydiei să obţină ADN nou din mediul înconjurător se mai arată în concluziile cercetării.
Oamenii de ştiinţă au utilizat un instrument genetic numit "mutageneză cu transpozoni" ce generează o mutaţie într-o singură genă. Cercetătorii au secţionat mai mult de 80 de gene din cromozomul bacteriei chlamydia, apoi au observat efectele asupra creşterii şi infecţiei.
Există aproape 1.000 de gene ce ar putea fi secţionate.
Până acum nu au existat multe instrumente genetice dezvoltate pentru investigarea biologiei de bază a chlamydiei. Noua tehnică permite întreruperea aleatorie a unor gene individuale şi apoi investigarea efectului fenotipului, ceea ce poate duce la identificarea rolului acelei gene în abilitatea microbului de a cauza boli.
Folosind acest proces în vase petri şi pe şoarecii de laborator, echipa a izolat o genă critică în chlamydia ce codifică o proteină ce obţine ADN nou din mediul gazdă, numită "ct339".
Cerectătorii caută acum posibilitatea de a dezvolta noi tratamente sau vaciinuri prin care să poată bloca gena nou descoperită şi să împiedice astfel chlamydia să producă infecţia.