Modul de organizare a reţelelor cerebrale în timpul sarcinii, identificat de cercetătorii olandezi

Modul de organizare a reţelelor cerebrale în timpul sarcinii, identificat de cercetătorii olandezi

Organizarea fundamentală a reţelelor cerebrale este stabilită în utero în timpul celui de-al doilea şi al treilea trimestru al dezvoltării fetale, potrivit cercetărilor publicate în "The Journal of Neuroscience", de o echipă de cercetători de la Universitatea din Utrecht, Olanda.

Constatarea pune bazele înţelegerii modului în care perioada prenatală modelează funcţia viitorului creier.

Creierul funcţionează ca o reţea complexă de regiuni care comunică între ele, cunoscut sub numele de conectom funcţional. În timpul dezvoltării fetale, conectomul funcţional începe să ia formă încă de la sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Cercetătorii au examinat 105 femei însărcinate între 20 şi 40 de săptămâni de gestaţie care au participat la un studiu funcţional de rezonanţă magnetică (IRM) - o tehnologie non-invazivă care permite cercetătorilor să privească în conexiunile care se formează în creierul fetal, scrie sciencedaily.com.

Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel că fetusul în al doilea şi al treilea trimestru deţine un model pentru conexiunea funcţională.

În comparaţie cu conectomul adult, conectomul fetal a prezentat o suprapunere de 61% în funcţiile motorii, vizuale, auditive şi unele funcţii cognitive.

Cercetarea deschide posibilitatea de a examina modul în care stresul matern, consumul de alcool, infecţiile şi factorii de risc exercită un impact de durată asupra circuitelor cerebrale ale viitorilor bebeluşi.

viewscnt