Modul în care cancerul de sân se răspândeşte în oase identificat de cercetătorii americani

Modul în care cancerul de sân se răspândeşte în oase identificat de cercetătorii americani

Cercetătorii au identificat o pereche de proteine ​​ care sunt critice pentru metastazarea cancerului de sân la oase.

Odată ce cancerul de sân se răspândeşte la os, tratamentul devine aproape imposibil. Celulele canceroase ale sânului pot rămâne ascunse adânc în os, adesea nedetectabile şi capabile să scape de tratamentele tipice. Din păcate, aceste celule latente se pot trezi oricând pentru a genera tumori. Toate acestea îngreunează înţelegerea modului în care proliferează celulele şi cum pot fi oprite să facă acest lucru.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Notre Dame din Indiana, SUA, au identificat acum o pereche de proteine ​​considerate critice pentru răspândirea cancerului de sân la os.

O proteină, cunoscută sub numele de CXCL5, a fost descoperită şi este considerată a fi cheia pentru creşterea celulelor canceroase odată ce se leagă de receptorul său, numit CXCR2.

Noul studiu arată că aceste două proteine ​​determină ca celulele canceroase ale cancerului de sân - inclusiv cele în stare latentă - să se reproducă rapid şi să se răspândească prin os şi măduvă.

"Aceste tumori osoase cu celule ale cancerului de sân sunt ca o boală nouă, diferită de tumora iniţială. Aproximativ 73% dintre femeile care mor de cancer de sân au metastaze osoase. Echipa noastră a dezvoltat un model care să studieze acest moment critic - când celulele canceroase ale sânului călătoresc în os şi încep să prolifereze sau să se colonizeze, pentru a forma o tumoră - astfel încât să putem obţine o mai bună înţelegere despre cum să prevenim şi să eliminăm aceste tumori ", a declarat Laurie Littlepage, profesor asistent de cercetare a cancerului la Notre Dame şi autorul al studiului, citată de sciencedaily.com.

Cercetătorii au fost reuşit să identifice factorii care ar putea fie să activeze proliferarea cancerului de sân, fie să inhibe proliferarea şi să inducă latenţa celulelor canceroase în os.

Astfel, proteina CXCL5 a fost identificată ca un factor proliferativ. Anterior, receptorul său CXCR2 a fost asociat cu apariţia unpr răspunsuri slabe la tratamentele de chimioterapie. Prin urmare, cercetătorii au analizat modul în care acţionază împreună CXCL5 şi CXCR2 pentru a creşte proliferarea celulelor canceroase.

Echipa a descoperit că atunci când receptorul CXCR2 a fost blocat, semnalizarea indusă de CXCL5 a fost inhibată, blocând proliferarea rapidă a celulelor canceroase ale sânului în os.

Acum cercetătorii vor analiza modul în care inhibarea acestui proces celular ar putea fi o ţintă pentru viitoarele terapii care să oprescă sau să încetinescă metastazarea cancerului de sân sau altor tipuri de cancer care se răspândesc în oase, se mai arată în concluziile cercetării.

viewscnt