Secreţia de insulină scade noaptea datorită ritmului circadian impus de creier, spun experţii, care avertizează că a consuma mai mult de 45% din aportul caloric după ora 17.00 modifică nivelurile de glucoză, cu consecinţe grave pentru sănătate.
Oamenii de ştiinţă au spus întotdeauna că o cină uşoară şi timpurie este mai bună pentru sănătate. Acum, un studiu realizat de Universitat Oberta de Catalunya (UOC) şi Universitatea Columbia furnizează baza ştiinţifică pentru acest argument.
Potrivit studiului, publicat în revista Nutrition & Diabetes, consumul a mai mult de 45% din aportul caloric zilnic după ora 17.00 este asociat cu o creştere a nivelului de glucoză, cu consecinţele nocive asupra sănătăţii, indiferent de greutatea şi grăsimea corporală a individului.
Pe timp de noapte, capacitatea organismului de a metaboliza glucoza este redusă, de aceea, cea mai mare parte a aportului caloric ar trebui să provină în timpul micului dejun şi al prânzului, mai degrabă decât la ora ceaiului sau a cinei, spun experţii.
Studiul a fost realizat la Centrul Medical Irving al Universităţii Columbia din New York şi a fost condus de dr. Diana Díaz Rizzolo, cercetător postdoctoral şi membru al Facultăţii de Ştiinţe ale Sănătăţii din cadrul UOC.
„Menţinerea unor niveluri ridicate de glucoză pe perioade lungi de timp poate avea implicaţii, inclusiv un risc mai mare de evoluţie către diabetul zaharat de tip 2, o creştere a riscului cardiovascular din cauza daunelor pe care nivelurile ridicate de glucoză le produc vaselor de sânge şi o inflamaţie cronică crescută , care agravează daunele cardiovasculare şi metabolice”, a declarat dr. Díaz Rizzolo într-un comunicat al UOC.
Experţii credeau până acum că principala consecinţă a luării cinei târziu în zi este creşterea în greutate. Acest lucru a fost asociat cu faptul că oamenii tind să facă alegeri alimentare mai proaste pe timp de noapte, cum ar fi consumarea mai multor alimente ultraprocesate, deoarece hormonii care reglează foamea şi saţietatea sunt modificaţi atunci când aceştia nu mănâncă în timpul zilei.
Importanţa studiului constă în faptul că acesta arată că momentul din zi în care se iau mesele poate avea un impact negativ asupra metabolismului glucozei, indiferent de cantitatea de calorii consumate pe parcursul zilei şi de greutatea şi grăsimea corporală a individului.
Persoanele care mănâncă târziu versus cele care mănâncă devreme
Studiul a inclus 26 de participanţi cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani care erau supraponderali sau obezi şi aveau prediabet sau diabet zaharat de tip 2. Au fost comparate nivelurile de toleranţă la glucoză ale participanţilor, iar aceştia au fost împărţiţi în două grupuri: cei care mâncau devreme, consumând majoritatea caloriilor zilnice înainte de seară, şi cei care consumau 45% sau mai mult din calorii după ora 17.00.
Cele două grupuri au consumat aceeaşi cantitate de calorii şi aceleaşi alimente în timpul zilei, dar au făcut-o la ore diferite. Participanţii au folosit o aplicaţie mobilă pentru a-şi înregistra mesele în timp real.
Principala concluzie a studiului este că cei care mâncau târziu aveau o toleranţă mai slabă la glucoză, indiferent de greutate sau de alimentele consumate. De asemenea, s-a constatat că aceştia aveau tendinţa să mănânce cantităţi mai mari de carbohidraţi şi grăsimi în timpul serii.
Potrivit dr. Díaz Rizzolo, care este expert în probleme legate de obezitate, diabet şi îmbătrânire, „capacitatea organismului de a metaboliza glucoza este limitată noaptea, deoarece secreţia de insulină este redusă, iar sensibilitatea celulelor umane la acest hormon scade din cauza ritmului circadian, care este determinat de un ceas central din creier ce este coordonat cu orele din zi şi din noapte”.
Importanţa de a mânca la momentul potrivit
Studiul conţine o constatare importantă în ceea ce priveşte implicaţiile sale pentru sănătate şi momentul din zi în care oamenii mănâncă.
„Până acum, deciziile personale în domeniul nutriţiei s-au bazat pe două întrebări principale: cât de mult mâncăm şi ce alimente să alegem. Odată cu acest studiu, un nou factor în sănătatea cardiometabolică începe să devină din ce în ce mai important: momentul în care mâncăm”, a precizat dr. Díaz Rizzolo.
Având în vedere rezultatele studiului şi considerându-le cu precauţia cuvenită, deoarece vor fi necesare cercetări suplimentare pentru o mai bună înţelegere a subiectului, cercetătorii recomandă ca alimentele să fie consumate în principal în timpul zilei şi ca „cele mai mari niveluri de aport caloric în timpul zilei să fie la micul dejun şi la prânz, în loc de la ora ceaiului şi la cină”.
Dr. Díaz Rizzolo recomandă, de asemenea, evitarea consumului de produse ultraprocesate, fast-food şi alimente bogate în carbohidraţi, în special noaptea.