Cercetătorii din Spania au identificat proteinele care controlează producţia de mucus şi sugerează indicii pentru tratarea bolilor de colon şi a căilor aeriene.
Noi cercetări ne arată cum celulele sănătoase din corpul nostru produc mucine, principala componentă a mucoasei, care ne protejează intestinele şi căile respiratorii de agenţii patogeni, toxine şi alergeni.
Oamenii de ştiinţă au asociat deja defectele secretiei mucinelor cu bolile aparatului respirator şi ale colonului, cum ar fi astmul sau colita ulcerativă.
Cercetătorii de la laboratorul Malhotra din Barcelona dezvăluie modul în care celulele controlează cantităţile de mucină eliberate şi ar putea deschide o nouă cale pentru a trata mai multe boli asociate.
Celulele produc mucine la o rată constantă şi, atunci când sunt expuse la un alergen sau agent patogen, produc mai multă mucină într-o explozie rapidă. Atât secreţia constantă cât şi cea rapidă este controlată de calciu.
Cercetătorii Gerard Cantero-Recasens şi Vivek Malhotra au dorit să înţeleagă cum celulele normale secretă mucinele în cantitatea şi calitatea potrivită, astfel încât să poată proiecta proceduri pentru a corecta defectele secreţiei mucinelor în cazul bolilor în care se produce mucina prea multă sau prea puţină, cum ar fi astmul , boala pulmonară obstructivă cronică, boala Crohn şi cancerul colorectal.
Datele cercetării atestă existenţa a două proteine numite TRPM4 şi NCX care lucrează împreună pentru a controla secreţia mucinei atât în celulele sănătoase, cât şi în celulele derivate de la pacienţii cu fibroză chistică.
Ei au identificat, de asemenea, o a treia proteină numită KChIP3 care sesizează nivelurile de calciu din celulele sănătoase pentru a elibera mucinele, ceea ce este crucial pentru menţinerea grosimii corecte a stratului mucus din colon.
Această înseamnă că celulele posedă mijloace pentru a controla cantitatea de mucină pe care o produc în funcţie de nevoile celulare. Acestea pot produce cantităţi mari dacă există un alergen sau agent patogen sau îl eliberează în mod constant pentru a păstra stratul mucus.
”Am descoperit că un grup de proteine se află pe suprafaţa celulelor pentru a controla intrarea de calciu, care la rândul său controlează eliberarea rapidă a mucinelor. Echipa a descoperit, de asemenea, un senzor de calciu, KChIP3, în interiorul celulelor care este crucial pentru menţinerea grosimii corecte a stratului mucus. Dacă acest senzor intracelular de calciu este pierdut se provoacă o eliberare masivă de mucina din celulele canceroase din colon”, a declarat cercetătorul post-doctoral Cantero-Recasens, citat de sciencedaily.com.
Prin studierea diferitelor tipuri de celule, echipa a descoperit şi că celulele folosite în procesul de control al secreţiei mucinice sunt aceleaşi atât în colon, cât şi în căile respiratorii.
Această este o descoperire interesantă, deoarece înseamnă că orientarea moleculelor implicate în procesul de secreţie a mucinei poate fi folosit pentru tratarea bolilor căilor respiratorii precum şi patologii asociate colonului, consideră autorii studiului.