Cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia au identificat 10 noi biomarkeri specifici tumorilor cerebrale care cauzează glioblastomul.
Aceştia pot deveni ţinte potenţiale pentru noi modalităţi de tratare a bolii se mai afirmă în studiul publicat în revista "Cell Reports".
"Am găsit modificări legate de boală în celulele din vasele de sânge care alimentează tumoarea, aşa-numitele celule endoteliale. Aceste proteine exprimate numai în celulele endoteliale ale vaselor tumorale ar putea fi utilizate ca ţinte pentru a ataca furnizarea de sânge către tumoare sau pentru administrarea de medicamente, fără a afecta partea sănătoasă a creierului", afirmă conducătorul studiului Lynn Butler, profesor asistent la Departamentul de Medicină Moleculară şi Chirurgie de la Karolinska Institutet, citat de sciencedaily.com.
Există peste 200 de tipuri de celule diferite în corpul uman, fiecare îndeplinind propriul rol. Înţelegerea diferenţelor dintre aceste tipuri de celule ajută la întelegerea modului în care funcţionează organele şi cum se modifică celulele la apariţia bolilor.
Identitatea celulelor este determinată de proteinele specifice exprimate, care pot fi identificate prin măsurarea transcrierilor proteice găsite în interiorul celulei.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat ţesut cerebral uman şi probe de glioblastom tumoral cerebral, o boală incurabilă cu o rată de mortalitate foarte mare.
Datele existente cu privire la transcrierile din ţesutul cerebral uman complet au însă o utilitate limitată atunci când cineva este interesat de proprietăţile unui anumit tip de celule, deoarece aceste probe conţin multe tipuri diferite de celule cerebrale.
Acum, cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă pentru a prelucra aceste date şi pentru a identifica transcrierile exprimate doar în anumite tipuri de celule ale creierului. Metoda s-a dovedit a fi utilă pentru definirea proprietăţilor de tip celular, precum şi pentru compararea directă a profilurilor de tip celular între ţesutul normal şi bolnav, se mai afirmă în concluziile cercetării.
Oamenii de ştiinţă au utilizat această tehnică şi cu ajutorul său au reuşit să identifice 10 noi transcrieri ale celulelor endoteliale specifice glioblastomului, care nu se găsesc în vasculatura ţesutului cerebral normal.
Aceşti markeri oferă noi informaţii despre biologia glioblastomului şi reprezintă ţinte potenţiale pentru terapia specifică tumorii cerebale.