Oamenii de ştiinţă care încearcă să îmbunătăţească supravieţuirea pacienţilor cu cancer spun că au identificat o caracteristică cheie a bolii care ar putea face tratamentul mai eficient.
Un studiu, condus de o echipă de la Universitatea din Southampton, din Marea Britanie, a urmărit să găsească o modalitate prin care pacienţii cu cancer să răspundă mai bine la imunoterapie.
Aceste tratamente utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a distruge celulele canceroase, dar în prezent majoritatea persoanelor bolnave de cancer nu obţin beneficii semnificative de pe urma imunoterapiei.
Utilizând mostre de ţesut donate de pacienţii cu cancer, cercetătorii au declarat că au identificat un tip diferit de celule care ar putea îmbunătăţi rezultatele imunoterapiei.
Mulţi dintre pacienţi suferă o recidivă sau se confruntă cu efecte secundare semnificative, inclusiv inflamaţii dureroase la nivelul intestinului, pielii sau plămânilor, ca urmare a imunoterapiei.
Se speră că fibroblastul recent identificat - un tip de celulă care înconjoară tumorile - ar putea fi utilizat pentru a ajuta sistemul imunitar al organismului să atace cancerul.
„Am petrecut mult timp studiind tipurile de celule care împiedică imunoterapia să funcţioneze corect şi ştiam deja că există un anumit tip de fibroblast asociat cancerului care blochează răspunsul imunitar antitumoral al organismului”, a declarat luni, într-un comunicat, profesorul Gareth Thomas care a condus studiul de peste 1,7 milioane de euro, finanţat de Cancer Research UK şi Gilead Sciences.
„În acest studiu, am decis să facem opusul şi să încercăm să înţelegem mai bine celulele care susţin activ imunitatea antitumorală”, a precizat omul de ştiinţă britanic.
Pentru a face acest lucru, echipa a analizat anumite cancere din sfera ORL (de cap şi gât) despre care se ştie că produc un răspuns imunitar puternic.
„În aceste cancere am găsit un tip de fibroblast care credem că ajută la stimularea imunităţii anti-cancer”, a precizat prof. Thomas.
Echipa sa a identificat această celulă şi în alte tipuri de cancer, cercetătorii demonstrând că pacienţii ale căror cancere conţin multe dintre aceste celule au un răspuns mult mai bun la imunoterapie.
Cercetătorii au anunţat că următorul pas este de a vedea dacă descoperirile ar putea fi utilizate pentru „a dezvolta un tratament care să supraîncarce răspunsul unui pacient la imunoterapie”. Ei speră că aceste descoperiri ar putea duce la „şanse mai bune” pentru pacienţii cu cancer care urmează tratamente de imunoterapie.
Studiul a fost publicat pe 6 ianuarie în revista Molecular Cancer.