Banala sare de masă ar putea ajuta la creşterea apărării imunitare împotriva cancerului. Acest lucru este sugerat de rezultatele cercetării unei echipe de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena. Grupul şi-a prezentat concluziile într-un articol publicat miercuri în revista Nature Immunology.
Clorura de sodiu, cunoscută în mod obişnuit sub denumirea de „sare de masă”, a fost un produs valoros în istorie. Astăzi, sarea de masă este ieftină şi indispensabilă în bucătărie. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că a intrat de mult timp în limbajul cotidian, deşi nu toate expresiile sunt întotdeauna de bun augur. Cu toate acestea, expresia „a pune sare pe rană” ar putea primi în curând o întorsătură pozitivă, şi anume în terapia cancerului.
În trecut, diagnosticul de cancer era, de obicei, o condamnare la moarte, dar cercetarea a făcut progrese considerabile în ultimele decenii şi a crescut semnificativ timpul de supravieţuire cu o calitate ridicată a vieţii pentru multe tipuri de cancer.
În special imunoterapia adoptivă cu celule T a devenit recent un instrument de tratament eficient. În acest caz, anumite celule albe din sângele propriu al organismului, celulele T, sunt modificate astfel încât să poată recunoaşte şi combate în mod specific celulele tumorale.
Eficacitatea acestei metode este influenţată de activitatea metabolică a celulelor T, care este de obicei suprimată în mediul imunosupresor al unei tumori. Prin urmare, este important să se identifice factorii care depăşesc această suprimare.
În imunoterapia adoptivă cu celule T, propriile celule imunitare (celule T) ale pacientului sunt izolate din sânge şi modificate şi multiplicate în laborator într-un mod specific terapiei. Acestea sunt apoi reinfuzate în pacient şi distrug celulele tumorale. Credit: Anna Schroll/Leibniz-HKI, 28 august 2024.
Echipa condusă de Christina Zielinski de la Institutul Leibniz pentru cercetarea produselor naturale şi biologia infecţiilor-Institutul Hans Knöll (Leibniz-HKI) din Jena a descoperit acum unul dintre aceşti factori: Ionii de sodiu - o componentă a clorurii de sodiu - sporesc eficienţa celulelor T antitumorale.
Cercetătorii au reuşit să demonstreze că tumorile cancerului de sân au o concentraţie mai mare de sodiu decât ţesutul sănătos şi că celulele T acţionează în mod deosebit de puternic împotriva tumorilor atunci când mediul imediat are o concentraţie mai mare de sodiu. Aceste paciente au atunci chiar o perioadă mai lungă de supravieţuire.
„Am reuşit să demonstrăm că sodiul (sare) sporeşte răspunsul imun al celulelor T CD8+ ”, a declarat miercuri, într-un comunicat al institutului, Chang-Feng Chu, care este primul autor al studiului. Celulele T CD8+ sunt celule imunitare care pot recunoaşte şi ucide celulele tumorale sau celulele infectate cu viruşi din organism.
„Cercetările anterioare au arătat deja că sodiul reglează alte tipuri de celule T implicate în bolile autoimune şi alergii. Am vrut să aflăm ce efect are sodiul în mod specific asupra activităţii celulelor T CD8+ umane”, explică Shan Sun, unul dintre principalii autori ai studiului.
Cercetătorii au utilizat diverse tehnologii pentru a investiga efectul ionilor de sodiu asupra reglării genelor şi a procesului metabolic al celulelor T CD8+.
„Am pre-tratat celulele T umane cu sare şi apoi le-am cultivat cu tumori. De asemenea, am efectuat experimente pe şoareci cu celule T”, explică Chu.
Celulele imunitare devin mai în formă
Cercetătorii au constatat că sarea a îmbunătăţit fitness-ul metabolic al celulelor T CD8+ prin creşterea absorbţiei de zahăr şi aminoacizi şi, astfel, a producţiei de energie în celule. Ca urmare, celulele imunitare au fost mai capabile să elimine celulele tumorale, după cum au arătat experimentele pe culturi celulare şi şoareci.
„Tumorile pancreatice s-au micşorat la şoareci după ce le-am injectat celule T pretratate cu sare”, explică Chu.
Dar cum anume acţionează sodiul în celulă?
„Ionii de sodiu cresc activitatea pompei sodiu-potasiu de pe membrana celulară a celulelor T. Acest lucru duce la o modificare a potenţialului membranei, care la rândul său creşte activarea receptorului celulelor T”, a declarat Sun.
„Această amplificare a semnalului facilitează uciderea mai eficientă a celulelor tumorale de către celulele imunitare”.
Sarea de masă, NaCl este puternic îmbogăţită în tumorile solide.
„Sarea protejează, de asemenea, celulele T să nu fie epuizate prea repede. Acest lucru este important deoarece celulele T epuizate îşi pierd treptat capacitatea de a lupta împotriva celulelor canceroase”, precizează Chu.
Echipa de cercetare recomandă, în viitor, utilizarea clorurii de sodiu ca reglator pozitiv pentru funcţia „ucigaşă” a celulelor T.
Desigur, nu este vorba despre faptul că pacienţii consumă mai multă sare în dieta lor, ci că celulele imunitare sunt modificate pentru a fi expuse la o concentraţie crescută de sare în afara corpului şi devin foarte active împotriva celulelor tumorale după ce sunt administrate pacienţilor.
Prin urmare, sarea de masă obişnuită ar putea sprijini celulele T ale organismului modificate şi transferate înapoi pacienţilor în lupta împotriva cancerului şi, eventual, împotriva bolilor infecţioase care necesită o apărare împotriva celulelor infectate, spun autorii studiului.
Foto articol: Celulele imune (violet şi albastru) atacă celulele tumorale (roşu). Celulele T CD8⁺ extrem de active tratate cu clorură de sodiu sunt reprezentate în violet. Spre deosebire de celulele netratate (albastru), acestea prezintă o citotoxicitate crescută şi lezează semnificativ celulele tumorale. Credit: Chang-Feng Chu/Leibniz-HKI, august 2024.