Imunoterapia, care intensifică răspunsul celulelor T ale sistemului imunitar pentru a elimina celulele canceroase, a apărut ca o abordare cheie în tratamentul cancerului. Cu toate acestea, în cazul glioblastomului, o tumoră cerebrală agresivă şi rezistentă la tratament, numeroase studii clinice nu au reuşit să-i confirme eficacitatea.
Cercetătorii coreeni au analizat mecanismele care determină celulele T să-şi piardă funcţia sau să slăbească după expunerea prelungită la antigene în cancerele greu de combătut, identificând factorii-cheie de control în activarea celulelor T şi clarificând mecanismele care sporesc eficacitatea terapeutică.
Echipa de la departamentul de ştiinţe biologice de la Institutul avansat de ştiinţă şi tehnologie din Coreea (KAIST), în colaborare cu Institutul de Cercetare Coreean pentru Tehnologie Chimică, a confirmat îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire într-un model de şoarece de glioblastom.
Cercetătorii au examinat efectul FcγRIIB, un receptor inhibitor descoperit recent în celulele T citotoxice, asupra celulelor T care infiltrează tumorile şi eficacitatea terapeutică a inhibitorilor punctului de control imunitar anti-PD-1.
Studiul a fost publicat în Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Prin eliminarea receptorului inhibitor Fc gamma (FcγRIIB), echipa de cercetare a reuşit să restabilească capacitatea de reacţie a celulelor T citotoxice la inhibitorii punctului de control imunitar, ceea ce a condus la o activitate anticancer sporită.
Descoperirile au arătat că ştergerea FcγRIIB a indus creşterea numărului de celule T de memorie specifice antigenului tumoral, care ajută la suprimarea epuizării, sporeşte calităţile de tip stem şi reactivează imunitatea antitumorală mediată de celulele T, în special ca răspuns la tratamentul anti-PD-1.
În plus, deleţia FcγRIIB a condus la o creştere a celulelor T de memorie specifice antigenului care au menţinut infiltrarea continuă în ţesutul tumoral.
Acest studiu prezintă o nouă ţintă terapeutică pentru tumorile care nu răspund la inhibitorii punctului de control imunitar şi demonstrează că o combinţie de tratament, care constă în inhibarea FcγRIIB în tandem cu tratamentul anti-PD-1, poate produce efecte sinergice, îmbunătăţind potenţial rezultatele terapeutice pentru tumori precum glioblastomul, care prezintă de obicei rezistenţă la tratamentul anti-PD-1.
„Acest studiu oferă o modalitate de a depăşi eşecurile clinice în tratarea tumorilor cerebrale cu terapie cu puncte de control imunitar şi deschide posibilităţi pentru aplicaţii mai ample la alte tipuri de cancer greu de rezolvat. De asemenea, evidenţiază potenţialul de utilizare a celulelor T citotoxice pentru terapia celulelor tumorale”, a explicate constatările profesorul Heung Kyu Lee, într-un comunicat.