O echipă de cercetători canadieni şi britanici a identificat o nouă abordare cu potenţial ridicat în dezvoltarea de tratamente antivirale mai eficiente, bazată pe blocarea unei proteine cu un rol-cheie în capacitatea virusurilor de a scăpa de acţiunea sistemului imunitar.
Noul studiu, realizat de cercetători de la Queen's University din Kingston, Canada, şi de la University College London, Marea Britanie, a fost prezentat recent în publicaţia eLife.
Autorii studiului au pornit de la cercetarea modului în care virusul care provoacă hepatita C (HCV) reuşeşte să evite sistemul imunitar. Ei au descoperit că virusul foloseşte proteine ale sistemului imunitar pentru a evita atacul celulelor imunitare.
Proteina cu un rol-cheie în acest sens este ciclofilina A (abreviată CypA). Ulterior, cercetătorii au descoperit că această proteină este ţintită de toate virusurile care infectează oamenii, inclusiv HIV, HCV şi SARS.
Potrivit studiului, blocarea CypA reduce capacitatea virusului hepatitei C de a se replica şi întăreşte sistemul imunitar.
În testele realizate în laborator, cercetătorii au folosit celule din ficat infectate cu HCV cu şi fără un sistem imunitar înnăscut funcţional.
Folosind un lanţ scurt ARN, cercetătorii au dezactivat CypA, iar acest lucru a oprit replicarea virusului doar în celulele hepatice cu sistem imunitar înnăscut funcţional.
De asemenea, testele au arătat că inhibitorii de ciclofilină blochează capacitatea virusului de a coopta CypA şi previne multiplicarea virusului.
CypA se ataşează la o proteină imunitară numită proteină kinază R (PKR), afectând capacitatea ei de a detecta virusuri.
Cu ajutorul tehnologiei CRISPR, cercetătorii au eliminat gena care controlează PKR în celulele din ficat, rezultatul fiind că inhibitorii de ciclofilină nu au mai reuşit să oprească replicarea virusului – deoarece PKR nu mai detecta virusul.
“Aceste descoperiri arată un nou mecanism de apărare antivirală care suprimă răspândirea virusurilor. Acest lucru creează premise pentru dezvoltarea de medicamente antivirale care să ţintească CypA şi care să poată fi folosite împotriva a multe virusuri pentru care nu există tratament”, a explicat Greg Towers, profesor de virusologie moleculară la University College London, citat de sciencedaily.com.