Nouă abordare promiţătoare în tratarea unei forme agresive de cancer de sân

Nouă abordare promiţătoare în tratarea unei forme agresive de cancer de sân

O echipă de cercetători americani a identificat o genă implicată în extinderea rapidă a unei forme agresive de cancer de sân şi a reuşit să dezvolte o metodă de a dezactiva gena – un prim pas în vederea dezvoltării unui tratament eficient pentru afecţiune.

Noul studiu, prezentat recent în publicaţia Scientific Reports, a fost realizat de cercetători de la Şcoala de medicină a Universităţii Tulane din Statele Unite, sub coordonarea dr. Reza Izadpanah.

Echipa de cercetători au pornit de la studierea a două gene, dintre care una – denumită TRAF3IP2 - a fost identificată anterior ca având un rol în dezvoltarea cancerului de sân triplu negativ (TNBC) – una dintre cele mai agresive forme de cancer de sân, pacienţii afectaţi având opţiuni reduse de tratament şi şanse mai mici de supravieţuire.

Cercetătorii au identificat un inhibitor pentru gena TRAF3IP2 şi l-au testat într-un model al TNBC pe şoareci. Inhibitorul a oprit creşterea şi metastazarea TNBC.

În paralel, echipa de cercetători a realizat un alt studiu în care au inhibat, pe lângă gena TRAF3IP2, şi o altă genă, denumită Rab27a. Care are un rol în secreţia substanţelor din care se formează tumorile.

În urma experimentului, cercetătorii au observat că inhibarea celor două gene a avut ca rezultat scăderea tumorilor şi oprirea extinderii cancerului la alte organe.

Potrivit rezultatelor studiului, atunci când este inhibată doar gena Rab27a, tumorile nu mai cresc, însă unele celule canceroase continuă să se extindă către alte organe (micrometastaze).

În schimb, atunci când este inhibată gena TRAF3IP2, cercetătorii au observat că metastazarea s-a oprit complet în următorul an, iar tumora existentă s-a diminuat până la un nivel aproape nedetectabil.

“Rezultatele studiului arată că ambele gene au un rol în extinderea şi metastazarea cancerului de sân. Ţintirea genei Rab27a are ca efect întârzierea progresiei tumorale,  însă nu opreşte extinderea unor celule canceroase către alte organe. În schimb, ţintirea TRAF3IP2 opreşte creşterea tumorilor şi formarea de metastaze, iar inhibarea ei reduce tumorile existente şi previne extinderea ulterioară”, a explicat dr. Reza Izadpanah, citat de sciencedaily.com.

În urma acestui studiu, cercetătorii consideră că inhibarea TRAF3IP2 poate sta la baza dezvoltării unui nou tratament şi intenţionează să treacă la faza studiilor clinice.

viewscnt