Familiile şi persoanele care îngrijesc copiii după o intervenţie de amigdalectomie (extirpare a amigdalelor) vor putea utiliza o aplicaţie pentru smartphone folositoare pentru a comunica mai bine cu medicii, se arată într-un studiu pilot realizat de dr. S. Ahmed Ali de la Michigan Medicine din Ann Arbor.
”Cu ubicuitatea dispozitivelor inteligente şi nivelul la care sunt înrădăcinate în viaţa noastră, considerăm că asistenţa medicală trebuie să evolueze şi să fie oferită şi prin acest mijloc”, a declarat autorul studiului, citat de Reuters.
Cercetătorii au înscris părinţii şi îngrijitorii de copii care au suferit amigdalectomie într-un studiu în două faze. În prima fază, s-a efectuat un studiu telefonic la trei săptămâni după intervenţia chirugicală pentru a evalua instrucţiunile postoperatorii prescrise tradiţional pe suport de hârtie.
În faza a doua, a fost introdusă aplicaţia pentru Android şi iPhone, iar sondajul a fost reluat.
Pentru prima fază, au fost contactate 1.158 familii, iar datele au fost colectate de la 64 (răspuns de 5,5%).
Pentru faza a doua, datele au fost colectate de la 53 de familii - 36 (68%) au folosit aplicaţia, din care 32 au preferat utilizarea aplicaţiei şi au renunţat la instrucţiunile tradiţionale.
În prima fază a studiului, douăzeci de familii (31%) au apelat la clinică pentru a discuta despre îngrijirea postoperatorie, cel mai frecvent pentru controlul durerii (55%) şi pentru aportul oral scăzut (13%).
În faza a doua, şapte familii (22%) care au folosit aplicaţia smartphone au sunat la medic pentru întrebări şi au făcut referire la aplicaţie de mai mult de trei ori în comparaţie cu instrucţiunile de pe hârtie.
Părinţii clasifică aplicaţia smartphone că fiind ”foarte utilă” şi ”foarte uşor de utilizat” în comparaţie cu instrucţiunile de pe hârtie.
Comentariile pozitive au inclus referiri la simplitatea formatului, la utilitatea fotografiilor şi la comoditatea utilizării instrucţiunilor, întotdeauna disponibile.
"Faza I-a a demonstrat că majoritatea familiilor (83%) au preferat smartphone-ul pentru transmiterea instrucţiunilor postoperatorii şi folosesc mai frecvent instrucţiunile”, arată autorii studiului.