Rezultatele unui studiu clinic de fază 3 au arătat că o combinaţie de trei medicamente a obţinut rezultate pozitive la pacienţii cu cancer colorectal metastatic cu mutaţii BRAF V600E.
Tratamentul testat a inclus medicamentele encorafenib şi cetuximab plus regim de chimioterapie mFOLFOX6, potrivit datelorprezentate săptămâna trecută la simpozinul anual al Societăţii Americane de Oncologie Clinică – Cancere Gastrointestinale şi publicate în “Nature Medicine”.
Studiul clinic de fază 3, denumit BREAKWATER, a fost organizat de cercetători de la Centrul pentru Cancer Anderson al Universităţii din Texas. Studiul a avut trei grupuri de pacienţi, împărţiţi aleatoriu, în mod egal: primul grup a primit tratament standard (chimioterapie cu sau fără bevacizumab), al doilea o terapie dublă (encorafenib şi cetuximab), iar al treilea grup a primit terapie triplă (encorafenib şi cetuximab plus chimioterapie mFOLFOX6).
Rezultatele studiului au arătat o rată totală de răspuns la tratamentul cu cele 3 medicamente de 60,9%, faţă de 40% la tratamentul standard (chimioterapie cu sau fără bevacizumab).
Mai mult, 68,7% din pacienţii care au primit tratamentul cu 3 medicamente au avut o durată de răspuns de cel puţin 6 luni, comparativ cu 34,1% dintre pacienţii care au primit tratament standard.
Totuşi, datele definitive privind ratele de supravieţuire (totală şi fără progresie a bolii) vor fi publicate abia după finalizarea părţii a doua a studiului.
“Chimioterapia are o eficacitate limitată ca tratament de primă linie în controlul creşterii agresive a tumorilor, pe care o vedem la pacienţii cu această mutaţie. Acest nou regim arată importanţa combinării unei terapii cu dublă ţintire cu chimioterapia pentru a îmbunătăţi perspectivele pacienţilor în tratamentul de primă linie”, a explicat prof. dr. Scott Kopetz, profesor de Oncologie Gastrointestinală la Universitatea din Texas, citat de sciencedaily.com.
Studiul BREAKWATER a fost unul dintre primele studii clinice organizate în cadrul iniţiativei “Project FrontRunner” a Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, lansată pentru a încuraja evaluarea în faze timpurii a terapiilor pentru stadii avansate de cancer.
Doar în SUA, peste 150.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer colorectal, acesta fiind al patrulea cel mai răspândit tip de cancer. Mutaţiile BRAF apar la între 8% şi 12% dintre pacienţi şi sunt asociate cu creştere agresivă a tumorilor, eficacitate redusă a tratamentelor standard şi progostic slab (rată mediană de supravieţuire de sub 12 luni).