Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut, Statele Unite, au dezvoltat un nou tip de senzori care ar putea fi folosiţi la realizarea de piele artificială, necesară atât pentru a reda simţurile victimelor arsurilor grave, cât şi pentru protecţia persoanelor sănătoase.
Iniţial, cercetătorii doreau să creeze un senzor care să imite proprietăţile senzoriale ale pielii. Un astfel de senzor ar trebui să poată detecta presiunea, temperatura şi vibraţiile, arată cercetătorii, într-un studiu prezentat în publicaţia ”Advanced Materials”.
Însă materialul folosit, oxid de nanoparticule de fier învelit în silicon, promite nu doar să înlocuiască pielea pentru a le ajuta pe vicitimele arsurilor ”să simtă” din nou, ci să acţioneze, de asemenea, ca un mijloc de avertizare rapidă pentru lucrătorii expuşi la câmpuri magnetice periculoase, scrie sciencedaily.com.
Capacitatea pielii umane de a percepe presiunea, căldura, frigul şi vibraţiile este o funcţie de siguranţă. Dar victimele arsurilor, cele cu membre protetice şi altele care au pierdut sensibilitatea pielii pentru un motiv sau altul se rănesc de multe ori neintenţionat.
În acest scop, oamenii de ştiinţă au creat un astfel de senzor dintr-un tub de silicon înfăşurat într-un fir de cupru şi umplut cu un lichid special realizat din nanoparticule de oxid de fier.
Nanoparticulele se freacă în interiorul tubului de silicon şi creează un curent electric, iar sârma de cupru care înconjoară tubul de silicon preia curentul ca semnal. Când acest tub este lovit de ceva care creează presiune, nanoparticulele se mişcă şi semnalul electric se schimbă.
Undele sonore produc, de asemenea, valuri în fluidul nanoparticulelor, iar semnalul electric se schimbă într-un mod diferit decât atunci când tubul este lovit.
Cercetătorii au descoperit că şi câmpurile magnetice alterează semnalul, într-un mod diferit de valurile de presiune sau de sunet.
Chiar şi o persoană care se deplasează în timp ce transporta senzorul modifică curentul electric, iar echipa a constatat că senzorul poate distinge semnalele electrice cauzate de mersul pe jos, de alergare, de sărituri şi de înot.
Echipa nu a testat încă senzorul pentru răspunsul la căldură şi frig, dar există indicii că va funcţiona şi pentru acestea.
Următorul pas este transformarea senzorului într-o configuraţie plană, asemănătoare cu pielea.