Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Utah au descoperit o nouă linie de celule cerebrale specializate, numită microglie Hoxb8, pentru care au stabilit o legătură cu tulburările obsesiv-compulsive şi anxietatea în testele realizate pe animale de laborator.
Experimentele lor au demonstrat că microgliaHoxb8 împiedică şoarecii să afişeze comportamente obsesiv-compulsive. În plus, cercetătorii au descoperit că hormonii sexuali feminini au provocat comportamente obsesiv-compulsive mai severe şi au indus mai multă anxietate animalelor de laborator.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Mintală din SUA, una din trei persoane se confruntă cu anxietate debilitantă, care împiedică pe cineva să ducă o viaţa normală. De asemenea, femeile riscă să sufere mai des şi mai puternic de anxietate. Cu toate acestea, rădăcinile anxietăţii şi ale altor boli legate de anxietate, cum ar fi tulburarea obsesiv- compulsivă sunt încă neclare.
Şoarecii cu microglie Hoxb8 cu dizabilităţi au prezentat un comportament excesiv de supraalimentare. Simptomul seamănă cu comportamentul uman obsesiv-compulsiv numit trichotilomanie, o tulburare care îi determină pe oameni să-şi smulgă obsesiv propriul păr.
”Mai mult femeile decât bărbaţi se confruntă cu anxietate debilitantă la un moment dat în viaţa lor. Oamenii de ştiinţă doresc să ajute aceste persoane să-şi recupereze viaţa. În acest studiu am reuşit să asociem anxietatea cu o disfuncţie într-un tip de microglie şi cu hormonii sexuali feminini”, a declarat autorul principal al cercetării Dimitri Traenkner, profesor asistent de cercetare la Şcoala de Ştiinţe Biologice a Universităţii din Utah, citat de sciencedily.com.
Studiul a fos publicat în ”Cell Reports”.
Microglia este crucială în timpul dezvoltării creierului în pântece eoarece asigură conectarea corectă
între structurile creierului şi circuitele neuronale.
În noul studiu cercetătorii au aratat ca microglia are cel putin a doua sub-linii distincte de celule. Dintre acestea, o linie numită microglie Hoxb8 reprezintă aproximativ 30% din toate microgliile din creier, dar până acum nimeni nu ştia dacă au vreo funcţie unică.
Acesta este primul studiu care descrie rolul microgliei în tulburările obsesiv-compulsive şi comportamentele de anxietate la şoareci.
”Cercetătorii au bănuit de multă vreme că microglia are un rol în anxietate şi tulburări neuropsihologice la om, deoarece acest tip de celule poate elibera substanţe care pot dăuna neuronilor, dar am fost surprinşi să constatăm că microglia protejează împotriva anxietăţii şi nu o provoacă”a mai adăugat Traenkner.
Şoarecii au arătat o severitate variată a simptomelor legată de sex, şoarecii de sex feminin prezentând simptome de tulburări obsesiv-compulsive mult mai puternice şi mai dese, decât cei de sex masculin.
Femelele au prezentat, de asemenea, un simptom suplimentar de anxietate care lipsea de şoarecii de sex masculin.
Pentru a testa dacă hormonii sexuali au generat simptome mai intese obsesiv-compulsive şi de anxietate, cercetătorii au manipulat nivelurile de estrogen şi progesteron la şoareci şi au descoperit că la nivelurile hormonale masculine şoareci de sex feminin au simtome similare de tulburare obsesiv-compulsivă şi anxietate cu şoarecii masculi. De asemnea modificarea nivelului hormonal la şoarecii maculi la nivelurile hormonale feminine i-a făcut pe aceştia la fel de vilnerabili în faţa anxietăţii ţi tulburărilor obseviv-compulsive.