Grupurile de cercetare de la Julius-Maximilians-Universität (JMU) Würzburg din Bavaria, Germania, au identificat o genă specifică care este mutată în aproape toate cazurile de cancer de colon.
Aceasta ar putea fi folosită pentru de a dezvolta abordări terapeutice mai eficiente care să ducă la distrugerea celulelor tumorale.
În 90% din toate cazurile de cancer de colon, celulele tumorale au un lucru în comun: gena APC este mutată.
"Am vrut să găsim gene care sunt importante doar pentru supravieţuirea celulelor cu mutaţii APC, dar nu şi pentru celulele sănătoase”, explică dr. Armin Wiegering, şeful unui grup de cercetare la JMU Biocentre şi medic chirurg la Spitalul Universitar Würzburg, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii au constatat că dacă au inhibat gena numită eIF2B5, ca urmare morţii celulare programate, celulele canceroase din colon mutate au murit.
Moartea celulară programată este un program de autodistrugere de care organismul dispune în mod normal pentru a scăpa de celule deteriorate sau îmbătrânite. Celulele sănătoase, pe de altă parte, au reuşit să facă faţă inhibării genei fără nici o afectare.
Eficacitatea inhibării genei elF2B5 a fost dovedită în experimentele pe animale. Dacă gena nu este pe deplin activă la şoarecii de laborator, ei nu dezvoltă cancerul de colon atât de repede şi supravieţuiesc mult mai mult.
Cercetătorii au experimentat, de asemenea efectul acestei metode şi asupra organoizilor. Acestea sunt tumori în miniatură, cultivate în laborator din ţesutul cancerului pacienţilor şi au constatat că dacă cantitatea de elF2B5 a fost redusă, organoizii au murit.
În continuare, cercetătorii vor să investigheze gene suplimentare în celulele canceroase de colon - deoarece elF2B5 este doar una din cele cinci subunităţi ale complexului genic eIF2B, iar apoi vor stabili o metodă de degradare a acestora în celulele canceroase.
Dacă acest lucru va avea succes, ar putea duce la o nouă opţiune pentru terapii.
Cancerul de colon este una dintre cele mai frecvente boli tumorale. Aproximativ 6% dintre oamenii din Germania se îmbolnăvesc de-a lungul vieţii şi aproximativ jumătate dintre cei afectaţi mor din cauza consecinţelor tumorii.
Deoarece mai mult de 90% din toate tumorile de colon prezintă o mutaţie APC, cercetarea la JMU ar putea duce la o abordare terapeutică foarte largă şi nouă.